ATP & WTA Washington: Griekspoor in halve finale na twee zeges in een dag

Griekspoor in actie in Washington
Griekspoor in actie in WashingtonProfimedia
Na de regen van gisteravond wordt er in Washington op het Citi Open vanavond weer verder getennist. Bij de vrouwen komen drie top 10-speelsters in actie. Jessica Pegula opent het bal tegen Elina Svitolina voor een plaats bij de laatste en Maria Sakkari en Leylah Fernandez spelen voor een plekje in de kwartfinale tegen Madison Keys. Bij de heren hervatten Tallon Griekspoor en Gael Monfils en Christopher Eubanks en Jordan Thompson hun partijen in de achtste finales. Andy Murray komt op de baan tegen Taylor Fritz en de eerste kwartfinale staat ook al op het programma.

WTA Washington achtste finale

#9 Maria Sakkari 2-0 #88 Leylah Fernandez (7-5, 6-2)

Maria Sakkari heeft zich zonder veel moeite geplaatst voor de achtste finales van de WTA-toernooi in Washington. De Griekse nummer negen van de wereld pakte in de eerste set snel een 3-0-voorsprong na twee breaks, zag Fernandez nog wel met 5-4 aan de leiding gaan, maar rechtte tijdig de rug om de eerste set te winnen.

De tweede set werd lang niet zo spannend na opnieuw twee vroege breaks.

Sakkari is in de kwartfinale de tegenstander van Madison Keys.

Statistieken Sakkari - Fernandez
Statistieken Sakkari - FernandezFlashscore

WTA Washington kwartfinales

#4 Jessica Pegula 2-1 #27 Elina Svitolina (4-6, 6-3, 6-4)

Het is Elina Svitolina niet gelukt om de halve finale van het WTA-toernooi van Washington te bereiken. De Amerikaanse nummer vier van de wereld, Jessica Pegula, was in drie sets te sterk voor de door Reamon Sluiter gecoachte Oekraïense.

De eerste set was na een break in de vijfde game nog wel een prooi voor Svitolina, maar Pegula vocht zich terug in de wedstrijd en greep na een vroege break de tweede set vrij eenvoudig.

In de derde set maakte Svitolina een wederom vroege break bijna goed, maar ze kon geen van haar zes breakpoints verzilveren.

Statistieken Pegula - Svitolina
Statistieken Pegula - SvitolinaFlashscore

#18 Liudmila Samsonova 2-0 #34 Marta Kostyuk (6-4, 6-2)

In de eerste set vonden er drie servicebreaks plaats en bleef Samsonova aan de goede kant van de score. De wedstrijd tussen de speelster onder neutrale vlag en die uit Oekraïne zou hoe dan ook niet eindigen met een handdruk.

Na anderhalf uur stapte Kostyuk als verliezer van de baan. Ze had in de tweede set driemaal haar service moeten afstaan, terwijl Samsonova slechts één keer haar opslagbeurt verloor. In de halve finale wacht de winnaar van het duel tussen Belinda Bencic en Coco Gauff.

Stats Samsonova-Kostyuk
Stats Samsonova-KostyukFlashscore.nl

#15 Belinda Bencic 0-2 #7 Coco Gauff (1-6 2-6)

ATP Washington achtste finales

#29 Christopher Eubanks 0-2 #71 Jordan Thompson (2-6, 2-6)

Jordan Thompson heeft voor een verrassing gezorgd door Christopher Eubanks uit te schakelen. De Australische nummer 71 van de wereld versloeg de Amerikaan na één uur en acht minuten tennis, verdeeld over twee dagen.

Bij een 5-2-stand in het voordeel van Thompson, werd de wedstrijd gisteren in de eerste set gestaakt wegens regen. Thompson sleepte de set binnen en wist Eubanks in de tweede set nog eens twee keer te breaken.

Statistieken Eubanks - Thompson
Statistieken Eubanks - ThompsonFlashscore

#9 Taylor Fritz 2-1 #44 Andy Murray (6-7, 6-3, 6-4)

In een titanenstrijd die meer dan drie uur duurde, nam Fritz in de eerste game meteen een break voorsprong om die uiteindelijk in de tiende game weer te verspelen. In de tiebreak sloeg Murray met 7-2 toe.

Fritz begon aan een flinke inhaalrace met opnieuw een vroege break, nu in de tweede game en daarmee werd het 1-1 in sets. In de beslissende set verzuimde Murray zeven keer een breakpunt te benutten en sloeg Fritz wel toe in de negende game. Op het derde matchpoint was het raak voor Fritz, die in de kwartfinale Jordan Thompson treft.

Stats Fritz-Murray
Stats Fritz-MurrayFlashscore.nl

#37 Tallon Griekspoor 2-1 #323 Gael Monfils (6-4, 1-6, 6-3)

Tallon Griekspoor heeft de kwartfinale van het ATP-toernooi van Washington bereikt. Nederlands beste tennisser was in drie sets te sterk voor voormalig top 10-speler Gael Monfils.

De wedstrijd werd gisteravond bij een 1-0-voorsprong voor Griekspoor in de derde set stilgelegd wegens regen. Griekspoor had de tweede set met 6-1 verloren.

De break deed hem goed en hij kwam in de derde set niet in de problemen. Hij brak Monfils direct en gaf de voorsprong niet meer uit handen.

Statistieken Griekspoor - Monfils
Statistieken Griekspoor - MonfilsFlashscore

#93 Alexander Shevchenko 0-2 #33 Daniel Evans (4-6, 3-6)

Evans bereikte de kwartfinales redelijk eenvoudig met een reguliere zege in anderhalf uur op Shevchenko die onder neutrale vlag speelt. In de eerste set was één servicebreak voldoende.

Bij 3-4 in de tweede set leek de spanning - na een eerdere rebreak - nog even terug te keren, maar met een nieuwe break in de negende game van de set besleiste de Brit het duel, bij zijn eerste matchpoint.

Stats Shevchenko-Evans
Stats Shevchenko-EvansFlashscore.nl

#149 Juncheng Shang 0-2 #10 Francis Tiafoe (2-6 3-6)

ATP Washington kwartfinales

#20 Grigor Dimitrov - #36 Ugo Humbert (walk-over Dimitrov)

#45 Jeffrey John Wolf 0-2 #37 Tallon Griekspoor (5-7 4-6)

Tallon Griekspoor heeft zich bij de laatste vier geschaard op het ATP-toernooi van Washington. De nummer 37 van de wereld was in de kwartfinales met 7-5 6-4 te sterk voor de Amerikaan J.J. Wolf, die acht plekken lager staat op de mondiale ranglijst.

Griekspoor stond tegen Wolf geen enkele keer zijn servicegame af en hij maakte het na ruim anderhalf uur af met een lovegame. De beste tennisser van Nederland verloor slechts vier punten op zijn eerste opslag.

Statistieken J.J. Wolf - Griekspoor
Statistieken J.J. Wolf - GriekspoorFlashscore

#9 Taylor Fritz 2-0 #71 Jordan Thompson (6-3 6-3)

De tegenstander van Griekspoor in de halve finale is de als eerste geplaatste Amerikaan Taylor Fritz. Hij versloeg de Australische Jordan Thompson in twee sets zonder ooit in de problemen te komen.

In beide sets brak Fritz Thompson in diens eerste servicegame en liet zich geen enkele keer terugbreken, ondanks de enige twee breakpoints in de wedstrijd van de Australiër in de vijfde game van de eerste set. Voor de symmetrie op het scorebord brak de Amerikaan Thompson nogmaals in game negen van set twee en bezegelde daarmee de overwinning.

Statistieken Fritz - Thompson
Statistieken Fritz - ThompsonFlashscore

#30 Daniel Evans 2-0 #10 Francis Tiafoe (6-4 7-5)

Twee wedstrijden op een dag deden Francis Tiafoe geen goed. Nadat hij eerder nog Juncheng Shang had verslagen, verloor hij in de kwartfinale van Daniel Evans, ondanks 16 aces. Vooral op zijn tweede service was Tiafoe teleurstellend, hij wist slechts 13 van de 27 punten te winnen.

In beide sets brak Evans Tiafoe in de eerste game en in beide sets kreeg de Amerikaan de kans terug te breken in de zesde. In de eerste set miste hij de twee breakpoints, maar in de tweede kreeg hij het wel voor elkaar. Het leidde niet tot een tiebreak, want op 5-5 brak de Brit Tiafoe nogmaals, waarna de Amerikaan een breakpoint in de beslissende game miste, en Evans zijn eerste matchpoint raak sloeg.