49 wedstrijden ongeslagen: Bayer Leverkusen vestigt nieuw Europees record

Bayer Leverkusen blijft ongeslagen
Bayer Leverkusen blijft ongeslagenAFP
Dankzij een doelpunt van Josip Stanisic in de laatste minuut van de halve finale van de Europa League tegen AS Roma is Bayer Leverkusen nu 49 wedstrijden ongeslagen. De ploeg van Xabi Alonso heeft daarmee Benfica ingehaald en is alleen Europees recordhouder met die reeks.

In het seizoen 1963/64 was de Portugese ploeg in 48 opeenvolgende wedstrijden ongeslagen. Leverkusen had het record voor een club uit de top vijf Europese competities al in handen sinds hun 44e duel waarin ze niet verloren op rij.

De laatste keer dat Leverkusen een officiële wedstrijd verloor was uit bij Bochum op de laatste speeldag van vorig seizoen. De ploeg van Xabi Alonso keert zondag terug naar diezelfde locatie voor de 33e speelronde van het huidige seizoen.

Twee finales in vier dagen

Alonso vierde de overwinning uitbundig met het publiek in zijn rode finaleshirt, de Italiaanse hit "Bella Ciao" schalde uit de speakers - en direct na weer een last-minute gelijkmaker keken de helden van Bayer Leverkusen al uit naar de grote eindspurt van het seizoen. "Het kan een hele gave week worden," zei Josip Stanisic, die in de zevende minuut van de blessuretijd scoorde en zo de eindstand op 2-2 bracht.

Na het bereiken van de Europa League-finale wacht Leverkusen een heel bijzondere week. Op de laatste speeldag van de Bundesliga tegen FC Augsburg krijgen ze de kampioenstrofee overhandigd. Op 22 mei speelt het de finale van de Europa League in Dublin. Drie dagen later staat de finale van de DFB Pokal tegen 1. FC Kaiserslautern op het programma.

"Twee finales in één week is ongelooflijk," zei Alonso. "Nu is het grote doel om drie titels te winnen." Aanvoerder Granit Xhaka beloofde de fans met het oog op de finale tegen Atalanta ook: "We zullen er alles aan doen om de trofee terug te brengen naar Leverkusen."

Doelpunten in blessuretijd

Een wedstrijd heeft meer dan 90 minuten, en niemand weet dat beter dan Bayer Leverkusen. De Werkself sloeg ook laat toe tegen AS Roma. Het was Leverkusens 14e doelpunt in de blessuretijd dit seizoen. Het waren er zelfs nog meer in de slotfase. Hier is een overzicht van Bayers doelpunten in de laatste minuut.

1. bij Teutonia Ottensen, 8-0 (DFB Pokal), 90e minuut, Adam Hlozek

2. bij Bayern München, 2-2, 4e minuut blessuretijd, Exequiel Palacios

3. bij SV Sandhausen, 4-2 (DFB Pokal), 88e minuut, Amine Adli

4. bij SV Sandhausen, 5-2 (DFB Pokal), 2e minuut blessuretijd, Amine Adli

5. bij Qarabag Agdam, 1-0 (Europa League), 4e minuut blessuretijd, Victor Boniface

6. tegen SC Paderborn, 3-1 (DFB Pokal), 87e minuut, Patrik Schick

7. bij FC Augsburg, 1-0, 4e minuut blessuretijd, Exequiel Palacios

8. bij RB Leipzig, 3-2, 1e minuut blessuretijd, Piero Hincapie

9. tegen VfB Stuttgart, 3-2 (DFB Pokal), 90e minuut, Jonathan Tah

10. tegen Bayern München, 3-0, 5e minuut blessuretijd, Jeremie Frimpong

11. bij Qarabag Agdam, 2-2 (Europa League), 2e minuut blessuretijd, Patrik Schick

12. tegen VfL Wolfsburg, 2-0, 86e minuut, Florian Wirtz

13. tegen Qarabag Agdam, 2-2 (Europa League), 3e minuut blessuretijd, Patrik Schick

15. tegen TSG Hoffenheim, 1-1, 88e minuut, Robert Andrich

16. tegen TSG Hoffenheim, 2-1, 1e minuut blessuretijd, Patrik Schick

17. tegen West Ham United, 2-0 (Europa League), 1e minuut blessuretijd, Victor Boniface

18. tegen Werder Bremen, 5-0, 90e minuut, Florian Wirtz

19. bij West Ham United, 1-1 (Europa League), 89e minuut, Jeremie Frimpong

20. bij Borussia Dortmund, 1-1, 7e minuut blessuretijd, Josip Stanisic

21. tegen VfB Stuttgart, 2-2, 6e minuut blessuretijd, Robert Andrich

22. tegen Eintracht Frankfurt, 5-1, 89e minuut, Victor Boniface

22. tegen AS Roma, 2-2 (Europa League), 7e minuut blessuretijd, Josip Stanisic