49ers denderen na rust over Seahawks heen: Brock Purdy goed voor vier touchdowns

Elijah Mitchell (25) viert zijn touchdown in het vierde kwart
Elijah Mitchell (25) viert zijn touchdown in het vierde kwartAFP
De San Francisco 49ers hebben de divisional round in de NFL play-offs gehaald door een ruime 23-41 overwinning op divisiegenoot Seattle Seahawks. Bij rust stond het team van coach Pete Carroll nog voor (17-16), maar een fumble van quarterback Geno Smith bleek het keerpunt in de wedstrijd en het startsein voor de 49ers offensief een tandje bij te zetten. Rookie quarterback Brock Purdy gooide drie touchdowns en rende er zelf ook nog één binnen.

Zoals verwacht was de eerste big play voor 49ers running back Christian McCaffrey. Hij zette het op zijn eerste keer balbezit op een lopen voor 68 yards naar de 17-yard line. Vier plays later maakte hij het zelf af door een 3-yard touchdown pass te vangen. Heel even leek de wedstrijd al gespeeld (0-10), maar Seattle knokte zich knap terug. Rookie Kenneth Walker III noteerde een 7-yard touchdown run en receiver DK Metcalf ving een 50-yard touchdown bomb van quarterback Geno Smith. De voorsprong van één punt bij rust was dan ook zeker niet onverdiend.

Strip sack

Ook na rust leken de Seahawks in het spoor van hun tegenstander te blijven, tot defensive end Charles Omenihu een strip sack wist te forceren bij Smith. Seattle stond op dat moment in de red zone. Linebacker Joey Bosa dook op de bal en gaf de 49ers daarmee balbezit op de 19-yard line met nog 2.25 op de klok in het derde kwart. Purdy rende uiteindelijk zelf de touchdown binnen. In het vierde kwart gooide hij nog twee zespunters, waarvan één op Deebo Samuel voor liefst 74 yards.

Daarmee was Seattle gebroken en een touchdown in ‘garbage time’ van Smith op Metcalf was dan ook enkel voor de statistieken. Dat team kan op vakantie. Dat geldt voor de ‘Niners’ uiteraard niet. Zij spelen in de divisional round tegen de één na laagste seed die deze play-off-ronde overleeft.

In de NFC staan nog twee wedstrijden op het schema. De Philadelphia Eagles hebben door hun eerste plaats in de conference een bye.

Zondag 22.30 uur: New York Giants @ Minnesota Vikings

Dinsdag 02.15 uur: Dallas Cowboys @ Tampa Bay Buccaneers (Monday Night Football)