Ajax kan in Rotterdam voor het eerst in drie maanden weer juichen na zege bij Excelsior

De eerste zege sinds oktober kwam drie dagen na het ontslag van hoofdtrainer Alfred SchreuderANP
Ajax heeft na ruim drie maanden weer een wedstrijd in de Eredivisie gewonnen. Bij het debuut van interim-trainer John Heitinga, die de donderdag ontslagen Alfred Schreuder opvolgde, waren de Amsterdammers te sterk voor Excelsior: 1-4.

Het betekende voor Ajax de eerste zege sinds 22 oktober, toen RKC Waalwijk werd verslagen (1-4). Daarna wisten de Amsterdammers in de competitie achtereenvolgens niet te winnen van PSV (1-2), Vitesse (2-2), FC Emmen (3-3), NEC (1-1), FC Twente (0-0), Feyenoord (1-1) en FC Volendam (1-1).

Ajax stijgt door de overwinning naar de vierde plaats. De achterstand op koploper Feyenoord, dat gelijkspeelde bij FC Twente, is 5 punten. Ajax speelt volgende week een uitwedstrijd tegen SC Cambuur.

Bassey

Heitinga slachtofferde Calvin Bassey. De verdediger kreeg de laatste tijd te maken met veel kritiek vanwege zijn beperkte voetballende kwaliteiten. Owen Wijndal startte in de basis als linkervleugelverdediger, pas voor de vijfde keer dit seizoen in de Eredivisie.

In vergelijking met de wedstrijd van donderdag tegen FC Volendam (1-1) was ook Brian Brobbey zijn plek kwijt. Aanvoerder Dusan Tadic kreeg de kans als spits en Mohammed Kudus als rechtsbuiten.

Tadic

Tadic opende na een kwartier spelen de score uit een strafschop, die Ajax kreeg na een overtreding van Sven Nieuwpoort op Davy Klaassen. De Serviër heeft nu in de Eredivisie veertig keer gescoord uit een strafschop. Alleen Ronald Koeman, de huidige bondscoach van Oranje, deed dat vaker (44 maal).

Excelsior nam na de tegentreffer het initiatief over en kreeg twee goede kansen. Couhaib Driouech schoot halverwege de eerste helft eerst tegen de paal en daarna voorkwam keeper Gerónimo Rulli met een goede redding een doelpunt.

Klaassen

De verdiende gelijkmaker viel even later alsnog. Na een voorzet van Driouech kon de geheel vrijstaande Redouan El Yaakoubi de bal in de 36e minuut in het doel koppen.

Ajax kwam nog in de eerste helft voor de tweede keer op voorsprong. In de laatste minuut stelde Tadic met een hakballetje Davy Klaassen in staat te schieten: 1-2.

Tadic had in de tweede helft ook een aandeel in de derde treffer. De spits gaf de bal na een uur spelen aan Kudus, die van afstand hard uithaalde en de bal via de binnenkant van de paal het doel in zag gaan (1-3). De vierde treffer, in de 83e minuut, was ook fraai. Verdediger Devyne Rensch krulde de bal in de verre hoek.