Ajax wint in aantrekkelijke bekerwedstrijd nipt van FC Twente en zit in de koker

Mohammed Kudus scoort de 1-0
Mohammed Kudus scoort de 1-0ANP
Voorlopig blijft John Heitinga winnen als trainer van Ajax. Bij zijn derde optreden als de baas van de Amsterdamse selectie zag hij zijn formatie zegevieren bij FC Twente. In de achtste finales van de KNVB-beker werd het in een wedstrijd met kansen over en weer 1-0 voor Ajax.

Ajax kwam na rust op voorsprong, net nadat de thuisclub meerdere kansen had laten liggen. De Ghanese international Mohammed Kudus maakte er 1-0 van.

Zaterdag loting

Ajax is de nummer 3 van de Eredivisie, FC Twente staat vijfde. Een paar weken geleden speelden de clubs nog gelijk tegen elkaar in Amsterdam, 0-0. Dat was in de competitie.

Van de topclubs hebben Feyenoord en PSV zich ook geplaatst voor de volgende ronde van het bekertoernooi. AZ werd uitgeschakeld door FC Utrecht. De loting is zaterdagavond.

Tadic centraal voorin

Voor rust kwam het meeste gevaar al van de kant van de thuisclub. Met name Virgil Misidjan was met enkele acties dreigend. Verder zag Anass Salah-Eddine een inzet gestopt door de Argentijnse doelman Gerónimo Rulli en schoot Václav Cerny voorlangs. Met een tweetal aardige pogingen was Steven Berghuis de gevaarlijkste man aan Amsterdamse zijde.

Heitinga begon met de spelers die hem in zijn eerste duels als de nieuwe man, tegen Excelsior en Cambuur, aan de overwinning hielpen. Dat betekende onder meer dat aanvoerder Dusan Tadic het centrale aanspeelpunt voorin was. Aan de andere kant moest trainer Ron Jans noodgedwongen enkele aanpassingen doen. Middenvelder Michal Sadílek en verdediger Mees Hilgers, die het afgelopen weekeinde tegen FC Groningen geblesseerd uitvielen, waren niet fit genoeg.

Rulli

Na de hervatting bleef vooral FC Twente aanvankelijk aanvallen. Ricky van Wolfswinkel werd vrijgespeeld door Cerny en Joshua Brenet, maar schoot over. Misidjan stuitte andermaal op Rulli en schoot even later ook nog eens over.

Halverwege de tweede helft echter kwam Ajax opzetten. In de 70e minuut leidde dat tot de voorsprong voor de Amsterdammers. Mohammed Kudus rondde af, na fraai in stelling te zijn gebracht door Tadic.

Ook het duel in de Veste van Enschede werd voorafgegaan door een minuut stilte vanwege de aardbevingen in Turkije en Syrië.