NFL ‘early window’: Lions winnen de NFC North, Amari Cooper vestigt record

Amari Cooper met 1 van zijn 10 vangballen
Amari Cooper met 1 van zijn 10 vangballenProfimedia
De Detroit Lions hebben hun eerste NFC North-titel gewonnen sinds 1993 met een zege op de Minnesota Vikings, de Cleveland Browns hebben een flinke tik uitgedeeld aan de Houston Texans en nog veel meer heeft zich afgespeeld tijdens de vroege wedstrijden op deze heerlijke NFL Sunday.

Detroit Lions (11-4) @ Minnesota Vikings (7-8): 30-24

Lees hier het complete wedstrijdverslag van de wedstrijd tussen de Lions en Vikings.

Cleveland Browns (10-5) @ Houston Texans (8-7): 36-22

Amari Cooper en de Cleveland Browns hebben de play-offkansen van de Texans een flinke knauw gegeven door in Houston’s NRG Stadium de thuisploeg met 36-22 klop te geven. Cooper verbrak het teamrecord voor receiving yards in een enkele wedstrijd op een fenomenale dag voor de voormalig Cowboy en Raider: 265 receiving yards uit 11 vangballen en 2 touchdowns, waaronder één van 75 yards. De Texans speelden voor de tweede week op rij zonder QB C.J. Stroud, die het hersenschuddingsprotocol nog niet heeft doorstaan.

De Browns schoten uit de startblokken en zetten zichzelf driemaal op het scorebord met touchdowns van RB Jerome Ford, Amari Cooper en TE David Njoku. Een conversie voor twee punten betekende een ruststand van 22-7 na een Texans-touchdown van Dameon Pierce, die een kick-off voor liefst 98(!) yards de andere kant op rende. Na de rust gingen de Browns echter gewoon verder waar ze gebleven waren: Amari Cooper en Kareem Hunt zetten de tussenstand met het gros van het laatste kwart te gaan op 36-7. Houston wist via Nico Collins en Andrew Beck nog tweemaal te scoren, maar het was tevergeefs. Het komt de Texans goed uit dat de Colts verloren bij Atlanta, en de Texanen zullen met een scherpe blik kijken naar de Jacksonville Jaguars, die in de ‘late window’ spelen bij de Tampa Bay Buccaneers.

Washington Commanders (4-11) @ New York Jets (6-9): 28-30

Wat een kinderlijk eenvoudige zege voor de Jets leek te worden, werd na rust ineens een thriller van jewelste. Een droevig spelend Washington keek al na geen 6 minuten spelen tegen een 0-17 achterstand aan na een field goal en touchdowns van Jason Brownlee en Breece Hall. Nóg een field goal van Greg Zuerlein en wederom een touchdown van de Jets zetten hun puntentotaal op liefst 27 nog vóór het rustsignaal klonk in MetLife Stadium. RB Chris Rodriguez Jr. deed nog wat terug namens de Commanders, die na rust actie zouden ondernemen.

Na een wanstaltig optreden werd QB Sam Howell (56 passing yards uit 6/22 passing, 2 INT) vervangen door Jacoby Brissett, net als vorige week tegen de Rams. Brissett bracht meteen leven in de brouwerij nadat hij TE Logan Thomas vond voor Washington’s tweede touchdown van de dag, maar dit was pas het begin van de drama in New Jersey.

Diep in het vierde kwart zette Chris Rodriguez Jr. de Commanders met zijn tweede touchdown op slechts 6 punten afstand van de Jets, die met QB Trevor Siemian (217 passing yards uit 27/49 passing, 1 TD, 1 INT) geen punten wist te pakken sinds het tweede kwart. Met geen vijf minuten resterend was het RB Antonio Gibson die de Commanders op een onwaarschijnlijke voorsprong zette: 28-27. De Jets kregen nog één kans op de zege en marcheerden gestaag over het veld met 1 minuut en 41 seconden te gaan.

Met geen tijd meer op de klok werd het een 54-yard field goal-poging van Greg Zuerlein, en de man die ze ‘Greg the Leg’ noemen in New Jersey stelde niet teleur. De vijf seconden die Washington kwamen op niks uit, waardoor de misère van de Commanders aanhoudt en het boegeroep in de richting van head coach Ron Rivera luider en luider klinkt.

Green Bay Packers (7-8) @ Carolina Panthers (2-13): 33-30

Een late poging van de Panthers om de tweede opeenvolgende zege te pakken kwam op niks uit, maar dat zal niks onder doen van de wedstrijd van Bryce Young, die met 312 passing yards en 2 touchdowns de beste wedstrijd uit zijn nog jonge carrière neerzette.

Green Bay bestormde de eerste helft door viermaal punten te scoren: eenmaal via kicker Anders Carlson, eenmaal door de lucht via Dontayvion Wicks en tweemaal over de grond met A.J. Dillon en QB Jordan Love. Met een ruststand van 23-10, die via Panthers-kicker Eddy Piñeiro en Ihmir Smith-Marsette ‘slechts’ 13 punten verschil tussen de teams zag. Panthers RB Chuba Hubbard zette de Panthers op slechts 7 punten afstand met een touchdown, waarna Eddy Piñeiro het extra punt miste. Packers WR Romeo Doubs zette Green Bay echter weer op een voorsprong van twee touchdowns door enkele seconden in het vierde kwart wederom een zespunter te scoren.

Hierna schoten de Panthers echter wakker: D.J. Chark, die met 98 receiving yards sowieso opviel, scoorde twee touchdowns binnen vier minuten van elkaar te scoren na puike drives van Bryce Young. Met iets meer dan vier minuten te gaan stonden de Packers en Panthers op gelijke hoogte, maar met slechts 19 seconden te gaan was het Anders Carlson die op het nippertje drie punten wist te scoren voor de Packers met een field goal. Young en de Panthers probeerden het nog, maar kwamen een seconde tekort om de gelijkmakende field goal te forceren nadat Adam Thielen de bal laat teruggaf aan de official. De zege houdt Green Bay levend in de strijd om de play-offs en hebben na hun nederlaag tegen Detroit de Vikings weer in het vizier.

Indianapolis Colts (8-7) @ Atlanta Falcons (7-8): 10-29

Met Desmond Ridder op de bank hebben de Falcons zich perfect gerevancheerd na de blamage bij Carolina van vorige week. Taylor Heinicke (229 passing yards uit 23/33 passing, 1 TD) en Bijan Robinson (122 scrimmage yards) leidden de Falcons op weg naar een verdiende 10-29 zege op de Colts, die hun play-offkansen niet ten goede deden met een bijzonder matige wedstrijd tegen een matige tegenstander.

Zonder Michael Pittman Jr. begonnen de Colts nog sterk aan de wedstrijd: de eerste drive werd door de teruggekeerde RB Jonathan Taylor direct beloond met een touchdown – wat Indianapolis’ enige touchdown van de wedstrijd zou blijken. Atlanta antwoordde direct met een touchdown via Kyle Pitts en zou later in de eerste helft twee field goals van Younghoe Koo op het scorebord zetten, wat de ruststand op 7-13 zette.

Tyler Allgeier scoorde vroeg in de tweede helft de tweede Atlanta-touchdown van de dag, waarna Matt Gay een field goal liet noteren namens de Colts. Younghoe Koo zette zijn goede dag voort met een hattrick aan field goals in het vierde kwart, welke de eindstand op 10-29 zetten. De Colts zagen hun kans op een wild card met 10% zakken naar 48%, maar hadden nog geluk met de nederlaag van de Texans tegen Cleveland.

Seattle Seahawks (8-7) @ Tennessee Titans (5-10): 20-17

De Titans hielden de Seahawks lang stil, ondanks hun vele blessures, maar moesten uiteindelijk toch buigen voor het team van de westkust nadat D.K. Metcalf de wedstrijd op twee momenten wist te beslissen in het voordeel van de Seahawks. Seattle kwam ruim driekwartier lang tot niet meer dan twee field goals tegen een Tennessee-defense die dit seizoen meer teleurstelde dan overtuigde en zag Derrick Henry een prima wedstrijd spelen na wat mogelijk de slechtste uit zijn carrière was tegen Houston.

Henry gooide(!) in het tweede kwart een touchdown, de vierde touchdownpass uit zijn carrière, wat lang de enige touchdown van de wedstrijd was. Dat was tot het moment dat D.K. Metcalf een pass van Geno Smith vakkundig in bezit hield om Seattle zo de eerste voorsprong van de middag te geven met 12:10 op de klok.

Derrick Henry gaf niet op en zette de Titans met iets meer dan 3 minuten te gaan weer op voorsprong, maar de 13-17 score was niet genoeg om de Titans de zege te bezorgen: Metcalf forceerde een penalty voor ‘defensive pass interference’, wat de bal van Tennessee’s 27-yardlijn naar hun 5-yardlijn bracht voor Seattle. Geno Smith, die vorige week niet meespeelde wegens een blessure, vond TE Colby Parkinson voor een enorm belangrijke touchdown. Het bleek uiteindelijk de beslisser voor Seattle dat de kans op een plek in de play-offs zag stijgen naar liefst 65%.