Niels Laros samen met Stefan Nillessen naar olympische finale 1500 meter

Niels Laros zien we terug in de finale van de 1500 meter
Niels Laros zien we terug in de finale van de 1500 meterProfimedia
Atleten Niels Laros en Stefan Nillessen hebben op de Olympische Spelen in Parijs de finale van de 1500 meter gehaald. De 19-jarige Oosterhouter en 21-jarige Groesbekenaar liepen in hun heats van de halve finales naar de vierde en vijfde plaatsen in tijd van 3.32,22 voor Laros en 3.32,73. De eerste zes in beide heats gingen door naar de eindstrijd dinsdagavond in het Stade de France.

Laros is de tweede Nederlander in de finale op de 1500 meter. Stefan Nillessen slaagde er ook verrassend in zich te plaatsen door als vijfde te finishen in de eerste heat.

Laros leek nog wat over te hebben. Het hardlooptalent moest op de laatste meters een paar keer inhouden omdat hij de ruimte niet had om in te halen. De Amerikaan Yared Nuguse won de race in 3.31,72.

De jonge Brabander maakte vorige zomer een opvallend debuut op de WK atletiek in Boedapest met de tiende plaats op de 1500 meter in een Nederlands record van 3.31,25. Hij prolongeerde die zomer ook twee Europese titels bij de junioren en werd op het Sportgala in december uitgeroepen tot sporttalent van het jaar. Op de afgelopen FBK Games in Hengelo liep hij een Nederlands record op de 1000 meter van 2.14,37, tevens een wereldrecord bij de junioren.

Nillessen ook door

Stefan Nillessen heeft zijn onverwachte debuut op de Olympische Spelen van Parijs extra glans gegeven door de finale te bereiken van de 1500 meter. De 21-jarige Groesbeker kwam in zijn heat van de halve finales als vijfde over de finish en met die klassering plaatste hij zich voor de eindstrijd op dinsdagavond in het Stade de France. Nillessen liep bovendien een dik persoonlijk record van 3.32,73.

Hij hield zich tijdens de race keurig gedeisd door een beetje achterin te hangen. In de laatste ronde versnelde de Europees kampioen bij de beloften en schoof hij langzaam maar zeker op naar voren in het veld. Op het laatste rechte stuk naar de finish hield hij goed stand. De Noorse olympisch kampioen Jakob Ingebrigtsen won de serie in 3.32,38.

Nillissen wist zich op het laatste moment te plaatsen voor de Spelen. Hij klom door drie sterke uitslagen vlak voor de sluitingstermijn van de zeventigste plaats naar een plek bij de beste 45 op de wereldranglijst en mocht ineens naar Parijs. In de series op vrijdag maakte hij een onvergetelijk debuut door zijn race te winnen.