Marathonloopster Kinzang Lhamo uit Bhutan echte held van laatste olympische dag

Kinzang Lhamo kwam als laatste binnen
Kinzang Lhamo kwam als laatste binnenAFP
De laatste atlete die zondag finishte op de marathon, anderhalf uur na de winnaar, kreeg een staande ovatie op de laatste dag van de Parijse Spelen. Kinzang Lhamo uit Bhutan voltooide het heuvelachtige en hete parcours in drie uur, 52 minuten en 59 seconden. Ze liep op sommige momenten langzaam, maar werd de laatste kilometers aangemoedigd door de toeschouwers die naast haar fietsten en renden.

Terwijl ze over het rechte stuk rende, stonden de fans op de tribunes voor het Invalides-monument op om haar toe te juichen toen ze over de finish kwam, de 80e vrouw die het parcours aflegde. Toeschouwers over de hele wereld zagen Lhamo als een belichaming van de Olympische geest - het idee dat het bij de Spelen niet gaat om winnen maar om meedoen.

Lhamo, 26 jaar, deed voor het eerst mee aan een internationale wedstrijd en was de vlaggendrager van het Himalaya-land tijdens de openingsceremonie. Ze was ook de enige vrouw in de Bhutaanse delegatie van drie atleten.

Ze begon met hardlopen nadat ze in het leger van Bhutan had gediend. Vorig jaar en dit jaar won ze de marathon van Bhutan, met een tijd van 3 uur en 26 minuten in maart, en in 2022 werd ze tweede in de Snowman Race, een extreem loopevenement van 203 km door het Himalayagebergte.

Doorzettingsvermogen

"Het is altijd een van mijn dromen geweest om op zo'n podium mee te doen," zei Lhamo voorafgaand aan haar Olympische debuut in een interview met Deutsche Welle. "Mijn eerste doel is om de marathon te voltooien en dan mijn eigen persoonlijke record te verbreken," zei ze. Hoewel haar tijd zondag langzamer was dan haar persoonlijke record, finishte ze zeker in stijl.

Voor sommigen deden Lhamo's doorzettingsvermogen en vastberadenheid bij het voltooien van het parcours in Parijs ook denken aan John Stephen Akhwari uit Tanzania, die geblesseerd maar toch hinkend de finish bereikte van de Olympische marathon in 1968.

Legendarisch antwoord

Hem werd gevraagd waarom hij was doorgegaan en zijn antwoord ging de geschiedenis in. "Mijn land stuurde me geen 5000 kilometer om aan de race te beginnen," zei hij. "Ze stuurden me om de race te voltooien."