Jacobs en Kerley allebei niet naar finale 100 meter; ook Bouju uitgeschakeld

Seville, Tebogo, Kerley en Bouju komen de finish over
Seville, Tebogo, Kerley en Bouju komen de finish overAFP
Een roestige Olympisch kampioen Marcell Jacobs is er zondag niet in geslaagd de finale te halen van de 100 meter bij de wereldkampioenschappen atletiek in Boedapest. In een indrukwekkend deelnemersveld werd Jacobs vijfde in 10,05 seconden in een halve finale die werd gewonnen door de Amerikaan Noah Lyles in 9,87 seconden.

Alleen de beste twee in elk van de drie halve finales plus de daaropvolgende twee snelsten gaan door naar de finale, die gepland staat voor 19.10 uur.

Jacobs, die dit seizoen nog maar één outdoorwedstrijd op zijn naam had staan voordat hij naar de Hongaarse hoofdstad afreisde, kwam zaterdag moeizaam uit zijn heat en er stond de Italiaan nog meer leed te wachten in de halve finale onder snikhete omstandigheden in het Nationaal Atletiekcentrum.

Geen clash Kerley - Jacobs

In een sterk bezet veld bleef Jacobs achter Lyles, de als tweede geplaatste Abdul Hakim Sani Brown uit Japan, die 9,97 klokte, Ferdinand Omanyala uit Kenia en Eugene Amo-Dadzie uit Groot-Brittannië. Daarmee was ook een clash tussen Jacobs en Fred Kerley niet meer mogelijk, al zou even later blijken dat ook de titelverdediger de finale niet zou halen.

Jacobs versloeg de Amerikaan twee jaar geleden in Tokio voor Olympisch goud in een Europees record van 9,80 seconden, maar sindsdien hebben de twee elkaar niet meer getroffen op de baan. Kerley won vorig jaar goud in Eugene en Jacobs was geblesseerd afwezig.

Dit seizoen heeft Jacobs last van zijn rug en heeft hij slechts één buitenwedstrijd gelopen, waarbij hij vorige maand zevende werd in 10,21 sec tijdens de Diamond League in Parijs.

Raphael Bouju

Ook Raphael Bouju is er niet in geslaagd de finale van de 100 meter te halen. De 21-jarige Nederlands kampioen eindigde in zijn heat van de halve finales als vijfde in 10,20. Daarmee was hij uitgeschakeld. In de series op zaterdag liep Bouju sneller. Hij won toen zelfs zijn heat in 10,09.

Oblique Seville uit Jamaica won de heat in 9,90. Kerley werd derde in 10,02 en de Amerikaan plaatste zich daarmee dus niet voor de finale.