Horner vindt dat Perez met minder druk moet rijden: 'Niemand had Max verslagen'

Sergio Perez na zijn eliminatie in de kwalificatie
Sergio Perez na zijn eliminatie in de kwalificatieAFP
Formule 1-kampioen Max Verstappen (25) was afgelopen zondag tijdens de Grand Prix van Spanje simpelweg onverslaanbaar en teamgenoot Sergio Perez (33) zou zichzelf minder onder druk moeten zetten, aldus Red Bull-teambaas Christian Horner.

Tweevoudig wereldkampioen Verstappen staat nu 53 punten voor op de Mexicaan - nog steeds zijn naaste titelrivaal - na zeven van de 22 races en kan de volgende twee overslaan en nog steeds bovenaan het klassement staan. De Nederlander was zo dominant op Barcelona's Circuit de Catalunya dat hij 24 seconden voor Mercedes' nummer twee Lewis Hamilton (38) eindigde, de meest succesvolle coureur aller tijden.

Verstappen was de snelste in elke training, in de kwalificatie en pakte ook het bonuspunt voor de snelste raceronde. Perez startte als 11e en eindigde als vierde in wat hij beschreef als een race van "schadebeperking", maar benadrukte dat zijn vertrouwen groot bleef. Horner zei dat hij de positieve punten moest meenemen.

Loslaten

"Omdat hij de teamgenoot van Max Verstappen is, moet je er niets aan afdoen," zei Horner. "Ik denk dat er geen coureur rondrijdt die Max zou hebben verslagen. Dus hij (Perez) moet het opnemen tegen een coureur die in topvorm is. En dat is erg moeilijk.

"Mentaal is het heel moeilijk om mee om te gaan, maar ik denk dat het verschil in punten de druk een beetje van hem wegneemt en de verwachtingen die hij zichzelf oplegt. "Hij moet dat nu loslaten en gewoon vrij zijn in zijn rijden," voegde Horner eraan toe.

Formaliteit

Perez heeft dit seizoen twee keer gewonnen en had vorige maand in Miami de leiding in het kampioenschap kunnen overnemen nadat hij op pole startte met Verstappen als negende. In plaats daarvan won Verstappen om zijn voorsprong op de Mexicaan, die als tweede finishte, te vergroten.

Verstappen heeft sindsdien elke wedstrijd aangevoerd, won in Monaco vanaf pole na een sensationele kwalificatieronde en toonde zijn dominantie in Spanje, het circuit waar hij in 2016 zijn eerste overwinning behaalde. Een derde titel, met uiteraard nog veel races te gaan, lijkt echter steeds meer op een formaliteit.

Perez startte als laatste in Monaco na een crash in de kwalificatie, maakte vijf pitstops en werd twee keer voorbijgereden door zijn teamgenoot op weg naar de 16e plaats.