AZ buigt achterstand om in overwinning bij Lazio en zet forse stap naar kwartfinale

AZ viert de winnende treffer in Rome en zet een forse stap richting de kwartfinales van de UECLProfimedia
AZ heeft de uitwedstrijd tegen Lazio in de achtste finales van de Conference League (UECL) gewonnen met 2-1. De return tussen de huidige nummers 3 van Italië en Nederland is volgende week donderdag in Alkmaar.

De openingsfase van het duel deed denken aan de thuiswedstrijd van Lazio tegen Feyenoord in het begin van dit seizoen. De Italianen legden toen met drie treffers in het eerste half uur de basis voor een zege in de Europa League (4-2). Lazio schoot tegen AZ ook flitsend uit de startblokken, maar sprong nu wel een stuk slordiger met de kansen om. Alleen Pedro vertaalde het veldoverwicht in de 18e minuut met een treffer, na goed voorbereidend werk van Mattia Zaccagni. De 35-jarige Spanjaard won driemaal de Champions League met FC Barcelona. Hij speelde vervolgens vijf jaar voor Chelsea, voordat hij twee jaar geleden een gevoelige overstap van AS Roma naar Lazio maakte.

Gelukkig voor AZ nam de thuisploeg een flinke dot gas terug na de openingstreffer. De bezoekers uit Alkmaar kwamen iets beter in de wedstrijd en zagen Sven Mijnans via een been van tegenstander Danilo Cataldi de paal raken. In de slotminuut van de eerste helft kwam AZ na een prachtige aanval wel op gelijke hoogte. Tijjani Reijnders dirigeerde Jesper Karlsson naar de achterlijn en de Zweedse linksbuiten vond Vangelis Pavlidis, die met de buitenkant van een voet raak schoot (1-1). AZ ontsnapte een minuut later toen Sergej Milinkovic-Savic via een hand van doelman Mathew Ryan de lat raakte.

Voorsprong

Lazio startte niet in de sterkst mogelijke samenstelling. Aanvoerder Ciro Immobile is geblesseerd en Matías Vecino en Alessio Romagnoli kregen in de eerste helft rust. Vecino tekende vrijdag nog voor de winnende treffer in het gewonnen uitduel met de aanstaande kampioen Napoli (0-1). AZ speelde zonder de geblesseerde verdedigers Bruno Martins Indi, Sam Beukema, Zinho Vanheusden en Maxim Dekker. Ook de middenvelders Dani de Wit en Riechedly Bazoer waren nog niet inzetbaar.

Ook zonder al die spelers kwam AZ na rust een stuk minder in de problemen dan in de eerste helft. Sterker nog, de club nam in de 62e minuut brutaal de leiding met een schot van Milos Kerkez, na weer een handige bal van Karlsson. Vervolgens speelden de bezoekers het duel volwassen uit en zochten ze na het laatste fluitsignaal hun dolgelukkige meegereisde fans op.