AZ door late goal langs Dnipro en naar groepswinst

AZ Alkmaar werd donderdagavond door winst op Dnipro-1 groepswinnaar en overwintert dus in EuropaAFP
AZ heeft zich in de Conference League verzekerd van de eerste plaats in Groep E. De ploeg van Pascal Jansen boekte in de laatste groepswedstrijd tegen Dnipro-1 een 2-1-zege.

AZ en Dnipro wisten voor het duel al dat ze allebei zouden overwinteren in het toernooi, waardoor alleen de groepswinst op het spel stond in Alkmaar. AZ, dat een voorsprong van 2 punten had, zou aan een gelijkspel voldoende hebben gehad voor de eerste plek.

Twee Alkmaarse kopgoals

Ondanks de goede uitgangspositie had Jansen voor aanvang aangegeven dat zijn ploeg voor de winst zou gaan en niet de "bus zou parkeren" op eigen veld. Jens Odgaard onderstreepte de woorden van zijn trainer binnen tien minuten. De aanvaller kopte een voorzet van Jesper Karlsson fraai binnen, 1-0.

Dnipro herpakte zich echter snel en was gevaarlijk via Oleksandr Pikhalyonok en Artem Dovbyk. Na goede kansen voor Odgaard en Sam Beukema op de 2-0, was het alsnog Dovbyk die de stand gelijktrok. De aanvaller werkte vijf minuten voor rust een voorzet van Yanis Hamache achter keeper Hobie Verhulst (1-1).

Jansen bracht na rust Vangelis Pavlidis binnen de lijnen. De Griek, die afgelopen weekend zijn rentree maakte na een enkelblessure, verprutste meteen een enorme kans. Pavlidis revancheerde zich echter in de slotfase, nadat hij een voorzet van Yukinari Sugawara in de hoek knikte, 2-1. Invaller Riechedly Bazoer zette Dnipro bijna weer op gelijke hoogte door een kopbal richting eigen doel, maar Verhulst wist de kopbal ternauwernood uit de kruising te werken.