AZ wint uitduel bij Heerenveen en verkleint achterstand op Feyenoord tot één punt

AZ-doelman Hobie Verhulst stopte bij een 2-0 voorsprong voor zijn ploeg een strafschop van Amin SarrANP
AZ handhaaft zich vooralsnog moeiteloos in de kopgroep van de Eredivisie. De formatie van trainer Pascal Jansen won zaterdag de uitwedstrijd bij Heerenveen, 0-2.

Na ruim een half uur kwam AZ op voorsprong. Dani de Wit liet international-doelman Andries Noppert met een kopbal kansloos, na een voorzet van Jens Odgaard. De Alkmaarders hadden aanvankelijk ook het initiatief. Al na enkele minuten was Vangelis Pavlidis dicht bij de openingstreffer, maar Noppert wist de bal met enige moeite nog net voor de doellijn tegen te houden.

Pas in de slotfase van de eerste helft werd Heerenveen wat dreigender. Onder meer Amin Sarr en Pelle van Amersfoort waren met aardige schoten dicht bij de gelijkmaker.

Reijnders

Het tweede deel was amper begonnen of AZ liep verder uit. Na een aanval met volleerd 'tikkie-takkievoetbal' gaf Tijjani Reijnders de bal het laatste zetje, na een assist van Yukinari Sugawara.

Ongeveer halverwege de tweede helft kreeg de thuisclub een strafschop, na een overtreding van Sam Beukema op Milan van Ewijk. Vervolgens stopte doelman Hobie Verhulst de inzet van Sarr. Beukema raakte bij zijn ingreep geblesseerd en werd enkele minuten later vervangen.

AZ staat voorlopig tweede, op een punt van koploper Feyenoord. De overige titelkandidaten moeten dit weekeinde nog in actie komen. Heerenveen staat in de middenmoot.