Donar blameert zich in eigen huis tegen Leiden: Game 5 moet beslissing brengen

Een moment tijdens de wedstrijd
Een moment tijdens de wedstrijd Pieter
De basketballers van ZZ Leiden hebben de stand in de 'best-of-5'-serie om de landstitel weer gelijk getrokken. Ook in de vierde wedstrijd tussen Donar Groningen en Leiden won dus het uitspelende team. Het werd voor de thuisploeg een gênante avond. Na rust liepen de bezoekers namelijk uit naar een 45 - 68 zege. Een vijfde wedstrijd op Tweede Pinksterdag (tip-off 14.00 uur) moet de beslissing brengen.

De ploeg van de Kroatische coach Andrej Štimac begon dramatisch aan de wedstrijd. Met EasyToys als sponsor op de borden leek er wel glijmiddel op de basketbal te zitten. In de eerste drie minuten leed de thuisploeg zes keer balverlies en stond er een 1-11 tussenstand op het scorebord. Een veeg voorteken voor de rest van de wedstrijd. Een uitverkocht Martiniplaza wist niet wat het zag en de meegereisde ‘Blauwe Brigade’ zette de zaal op stelten.

Opmerkelijke serie

Daarmee verloopt deze serie uiterst opmerkelijk, want het lukt de teams maar niet om thuiswedstrijden naar zich toe te trekken. Alsof de druk van de twee fanatieke supportersscharen tegen de teams werkt. Je zou ook kunnen zeggen de coaches na iedere nederlaag hun huiswerk goed doen en een manier vinden hun tegenstander pijn te doen.

Pijn had ook Vernon Taylor. De guard, die onlangs vader werd, lag plotseling met de hand op de buik/ribben met zichtbaar veel pijn op de vloer. De scheidsrechters constateerden geen overtreding, dus het waarom bleef onduidelijk. Taylor is nog tijdens de wedstrijd naar het ziekenhuis gebracht. De thuisploeg knokte zich wel terug in de wedstrijd door vooral heel hard te werken. De zenuwen waren nog niet helemaal uit het aanvalsspel, maar de verdediging kreeg meer grip op Leiden.

Geen ommekeer

Bij 22-29 leken de Groningers heel even terug in de wedstrijd te komen, maar een raak drietje van power forward Luuk van Bree en een simpele lay up van Groninger in Leidse dienst Maarten Bouwknecht maakten dat de bezoekers toch met een ruime voorsprong de kleedkamer opzochten: 22-34. Daarmee ging het momentum voorgoed terug naar de gasten.

De thee werkte namelijk niet in het voordeel van Donar. Onder aanvoering van topscorer Van Bree (15 punten), die rustig bleef en vaak op de goede plek stond, bouwde Leiden de voorsprong uit naar 23-40 en was er geen vuiltje aan de lucht voor de bezoekers. De ruim 4200 aanwezig thuisfans hoopten tegen beter weten in op een ommekeer. Die kwam niet. De voorsprong werd alleen maar groter en op de helft van het derde kwart had Donar drie schamele puntjes verzameld (25-44).

Game 5

Het werd al snel duidelijk dat het niet meer de avond van Donar zou worden en Leiden speelde de wedstrijd beheerst uit. Zowel het publiek als de spelers van de thuisploeg gaven het op en de circa honderd meegereisde fans konden hun feestje in het uitvak gaan vieren. Komende maandag moet blijken welk team mentaal en fysiek het sterkst is. Donar zal het dan naar alle waarschijnlijkheid moeten stellen zonder Taylor.