Donar Groningen boekt knappe overwinning in Den Bosch en neemt 2-1 voorsprong

Donar won zondagmiddag in De Maaspoort
Donar won zondagmiddag in De MaaspoortFlashscore
Donar heeft in de halve finales van nationale BNXT-play-offs een belangrijke overwinning geboekt. In De Maaspoort werd Heroes Den Bosch met 65-78 verslagen. Daarmee hebben de Groningers een 2-1 voorsprong genomen en kunnen ze dinsdagavond in de eigen Martiniplaza de serie definitief naar zich toetrekken. De landskampioen (Den Bosch) en bekerwinnaar (Donar) van vorig seizoen lieten in de voorgaande twee wedstrijden zien dat ze niet veel voor elkaar onderdoen.

Ook ‘Game 3’ van de ‘best-of-5’ was in het eerste kwart een spannende aangelegenheid. Na een stroef begin begonnen de balletjes te vallen, waarbij de 32-jarige center Thomas van der Mars en aanvoerder Boy van Vliet onder de basket belangrijk waren voor de thuisploeg. Donar probeerde het meer van achter de boog en was vier van de acht keer succesvol voor drie. Mede dankzij vrije worpen bleef Heroes bij: 21-24.

Dipje

Donar belandde in Q2 in een behoorlijke dip. Den Bosch was scherp onder de basket en hield de Groningers in de eerste zeven minuten op slechts zes punten. Net als in Martiniplaza, waar Donar afgelopen vrijdagavond met 69-60 won, lag de nadruk op verdedigen. Er moest dus flink gewerkt worden voor de punten, in een fysieke wedstrijd die op de helft een 34-48 tussenstand kende. Bij Donar was Clay Mounce topscorer met acht punten, bij de gastheren Van der Mars met 10.

De bezoekers kwamen na de thee scherp uit de kleedkamer en pakten een 36-48 voorsprong. Werk aan de winkel dus voor de ploeg van succescoach Erik Braal, die al vroeg een time-out nam om zijn jongens weer in het gelid te krijgen. Dat lukte deels, met ondertussen 13 turnovers voor de thuisploeg en slechts vijf voor Donar. Wel kwamen de spelers van Andrej Stimac snel in foutenlast, waardoor Den Bosch weer dichterbij kroop. Net als in Game 1 lukte het de spelers van Donar bovendien niet helemaal de kop erbij te houden.

Gaddefors

Guard Viktor Gaddefors, één van de belangrijkste spelers bij Donar, kwam er onder het bord een paar keer niet meer uit en de scheidsrechters bleven fouten tegen de Groningers fluiten. Het lukte Den Bosch niet dat in hun voordeel te gebruiken en de bezoekers bleven sterker en pakten via een paar mooie acties van diezelfde Gaddefors een 47-60 voorsprong. In het laatste kwart zette het beeld van het einde van Q3 zich door en Donar liep in de overigens halflege Maaspoort uit naar een voorsprong van liefst 20 punten: 47-67. Den Bosch kwam nog wel iets dichterbij, maar de klok was de bezoekers gunstig gezind en de circa 60 meegereisde supporters van Donar konden juichend De Maaspoort verlaten.

Bij Donar was Gaddefors de grote man. De Zweed kwam door een sterke tweede helft op liefst 24 punten uit. Bij Den Bosch maakte Noors international Chris-Ebou Ndow 22 punten. Opvallend genoeg bleef schutter Austin Price steken op slechts twee puntjes.

In de andere serie stonden ZZ Leiden en Aris Leeuwarden tegenover elkaar. Ze speelden drie spannende wedstrijden tegen elkaar, maar de Zuid-Hollanders waren ook drie maal net even sterker. Dat betekent dat Leiden nu rustig kan afwachten of ze Donar of Den Bosch treffen in een ongetwijfeld spannende finaleserie.