Leiden trekt stand in finale play-offs gelijk met zwaarbevochten winst in Groningen

Een goed gevulde Martiniplaza: 4150 toeschouwers
Een goed gevulde Martiniplaza: 4150 toeschouwersFlashscore
De basketballers van ZZ Leiden hebben in de tweede wedstrijd van de finalereeks om het landskampioenschap de stand op 1-1 gebracht. In Groningen werd Donar met 65 - 68 verslagen. Uitblinker bij de Zuid-Hollanders was center Thomas Rutherford, die 24 punten voor zijn rekening nam, zeer functioneel speelde en daarmee topscorer werd.

De ploeg uit de Martinistad had in de ‘best-of-5-serie’ een 1-0 voorsprong genomen door afgelopen zondag na twee maal overtime de winst binnen te slepen in de Vijf Meihal. Op het spel stond dus een matchpoint voor de Groningers of de gelijkmakende wedstrijd voor de Leidenaren.

Fysieke wedstrijd

Donar nam in het eerste kwart brutaal een 13-3 voorsprong, maar Leiden kreeg de ruim 4100 aanwezige toeschouwers stil door zich terug te knokken in de wedstrijd en aan het begin van de tweede periode zelfs op gelijke hoogte te komen (19-19). Wat volgde was een fysieke wedstrijd waarbij spelers geregeld over de vloer rolden.

Donar leed te vaak balverlies en toen de ploeg uit de Sleutelstad met de eerste score van Deion Hammond op een 23-25 voorsprong kwam nam Donar-coach Andrej Štimac een time-out om zijn team weer even op scherp te zetten. Dat lukte slechts deels. De teams deden weinig voor elkaar onder en de finalezenuwen waren duidelijk aanwezig. Met 33-30 voor de thuisploeg was het bij rust een low-scoring game die nog los moest komen.

Intens gevecht

Ook in Q3 bleef Leiden in de wedstrijd, mede omdat het de thuisploeg niet lukte de turnovers uit het spel te krijgen en het niet lukte Leiden onder de basket af te stoppen. De Groningers hadden het dan ook helemaal aan zichzelf te wijten dat de bezoekers uit konden lopen naar een 48-50 voorsprong bij het ingaan van het laatste kwart.

De scores bleven schaars en het gevecht op de vloer intens. Met nog 1.40 op de klok was de stand 58-59 in het voordeel van Leiden. Groninger in Leidse dienst Maarten Bouwknecht kreeg vervolgens twee vrije worpen, maar miste één (58-60). Willem Brandwijk kreeg met een dunk dé kans op de gelijkmaker, maar zijn bal strande op de ring en na een fout mocht Bouwknecht opnieuw naar de lijn voor nu wel twee en dus vier punten voorsprong (58-62).