Oostende wint ruim van ZZ Leiden en verpest contractverlenging coach Spradley

ZZ Leiden-trainer Douglas Spradley spreekt zijn mannen toe
ZZ Leiden-trainer Douglas Spradley spreekt zijn mannen toeProfimedia/IMAGO
ZZ Leiden heeft het thuisduel tegen Filou Oostende, de ongeslagen koploper in de Elite Gold, met 68-86 verloren. Oostende, het team dat ZZ Leiden de laatste twee jaar wist te verslaan in de BNXT-finales, verpestte daarmee het feestje van Leiden’s hoofdcoach Douglas Spradley, wiens contract voorafgaand de wedstrijd met twee jaar werd verlengd.

Nog vóór het duel in Sportcomplex 1574 begon kondigde ZZ Leiden-voorzitter Marcel Verburg op het veld aan dat de club enkele uren eerder het contract van succescoach Douglas Spradley had opengebroken en verlengd met twee jaar. De Duitse Amerikaan staat sinds 2022 aan het roer in Leiden en won de eerste dubbel in de clubhistorie in 2023 door Filou Oostende na een zinderende serie met 2-1 te verslaan.

ZZ Leiden kwam roestig uit de startblokken en liet veel van het initiatief aan de Belgen, die konden uitlopen naar 0-7 voordat Leiden begon met scoren. Een sensationele Khalil-Ullah Ahmad begon de avond met liefst 15 punten in het eerste kwart, welke hij foutloos doorkwam met onder meer een vierpunter.

Met een reboundend en verdedigend zwak Leiden liep de score op voor Oostende en gingen ze het tweede kwart in met een voorsprong van 11 punten. Zonder Ahmad (15 punten, 3/5) bleven de Vlamingen in het zadel en wist de ploeg onder meer door vrije driepunters van Matteo Verstraete en Simon Buysse een ruime voorsprong te behouden. Een mislukte dunk van Brock Gardner belichaamde de eerste helft van Leiden, die na een buzzer beater driepunter van Tajion Jones (9 punten, 3/7) met 38-48 werd afgesloten.

Onmachtige tweede helft

Na de eerste helft, waarin Leiden met 9-17 werd verslagen in de rebounds, kwam de thuisformatie beter uit de kleedkamer. Na een technische fout voor Oostende-coach Dario Gjergja bleef de Leidse formatie zich feller melden rond de Belgische rim, maar wist het het al bestaande gat met Oostende niet te overbruggen en zag het de bezoekers uitlopen naar 53-68 na de eerste tien minuten van de tweede helft.

De statistieken
De statistiekenFlashscore

Na de ingang van het laatste kwart liet Oostende zich nog zien. Om de haverklap scoorden de Belgen een driepunter en zo wisten ze de voorsprong na geen vijf minuten nog verder te verruimen naar 58-80. Ondanks een ruime voorsprong bleef Gjergja zich ergeren aan de zijlijn, maar zag hij zijn ploeg wel de ruime voorsprong in handen houden en met 68-86 winnen in Sportcomplex 1574. Bij Leiden laakte het vooral aan efficiëntie: de ploeg scoorde slechts 9 van de 27 driepuntspogingen (33,3%) tegenover een percentage van 51,9% van Oostende (14/27).

Ook na de nederlaag behoudt Leiden de vierde plaats in de Elite Gold-fase van de BNXT League. Oostende won voor de veertiende keer op rij en staat met 37 punten fier bovenaan de Elite Gold.