Totale ineenstorting van Donar bezorgt Leiden landstitel en volksfeest

Met een voorsprong van 16 punten en nog 2.40 op de klok, leek er niets aan de hand voor DonarANP
ZZ Leiden is maandagmiddag 29 mei kampioen van Nederland geworden. In de allerlaatste seconden maakte Rutherford de twee beslissende vrije worpen en zo bracht hij de thuisclub terug van een krankzinnige inhaalrace na een achterstand van maar liefst 16 punten. Eindstand 82-81.

De story-line van de vierde wedstrijd was naast de afgang van Donar ook nog het op het oog ernstig geblesseerd uitvallen van Vernon Taylor aan de kant van de Groningers. Hij ging tijdens de vierde wedstrijd zelfs voor foto’s naar het ziekenhuis. In de warming-up van de allesbeslissende vijfde wedstrijd in Leiden was Taylor echter gewoon weer aanwezig. Hij stond in de basis en pakte zelfs ‘gewoon’ de eerste rebound van de wedstrijd.

Clay Mounce ontpopte zich vervolgens tot de man van de eerste helft. De ontketende Amerikaan aan de kant van Donar liet maar liefst 20 punten aantekenen en pakte ook nog eens zes rebounds in de eerste tien minuten. Waar Donar er zaterdagavond in 14 pogingen nog niet in slaagde een driepunter raak te schieten, schoot alleen al Mounce er in het eerste kwart drie raak. Een opmerkelijk actie was er aan het einde van het eerste kwart. Daarin gaf Olaf Schaftenaar een assist op zijn broer Roeland. Daarbij is het van belang om te weten dat Roeland op de loonlijst staat van tegenstander ZZ Leiden. En zo eindigde Q1 met een 14-20 stand op de borden.

In het tweede kwart sloeg Donar opnieuw tweemaal een gat van elf punten, maar was een laatste driepunter van Collins goed voor een 28-36. Een laatste lay-up in de schotklok van Leon Williams bleek na het bestuderen van de beelden buiten de tijd. Viktor Gaddefors was de tweede Donar-speler in de dubbele cijfer bij het aanbreken van de rust. De scores bij de thuisclub waren iets meer gelijkmatig verdeeld over zes spelers.

Tweede helft

In het derde kwart bleef de spanning in de allesbeslissende wedstrijd om het landskampioenschap werkelijk om te snijden. Donar liep uit naar een voorsprong van maximaal 13 punten, maar zag de thuisclub terugkomen tot vijf punten verschil. Waar Donar in het eerste en tweede kwart slecht eindigde, leek dat ook nu weer het geval met een fout in de buzzer. Na de twee rake vrije worpen maakte Stephaun Branch echter alsnog de 50-60 na een pass over de volle 28 meter.

In het vierde kwart bouwde Donar een voorsprong op van maar liefst 16 punten en met nog 2 minuten en 40 seconden op klok is dat over het algemeen een onoverbrugbare achterstand. Donar had echter gerekend buiten een ontketende Luuk van Bree, die maar liefst drie driepunters raak schoot. Donar schoot vol in de zenuwen en puntje voor puntje kwam de thuisclub terug in de wedstrijd. Iedereen in de met 2.000 toeschouwers stijf uitverkochte Vijf Mei Hal ging staan om met nog 0,3 seconden op de klok toe te zien hoe Rutherford de wedstrijd besliste. Zijn laatste twee punten leverden heel Leiden en omstreken een gouden medaille op.

Topscorers

Leiden: Hammond 18, Van Bree 17, Rutherford 14, Collins 10, Schaftenaar 6, Van den Elzen 6, Venskus 4, Bouwknecht 3, Kruithof 2, Ververs 2.

Donar: Mounce 24, Gaddefors 19, Taylor 9, Magdevski 8, Williams 7, Olisemeka 6, Branch 4, Brandwijk 4.