Nederland opent EK-campagne met nipte nederlaag in Newcastle

Keye van der Vuurst kwam voor Nederland tot 23 punten en gaf 9 assists
Keye van der Vuurst kwam voor Nederland tot 23 punten en gaf 9 assistsAFP
Het mannen van het Nederlands basketbalteam hebben hun eerste wedstrijd in de EK-campagne met 98-94 verloren van Groot-Brittannië. In de wedstrijd in Newcastle had de ploeg van bondscoach Arik Shivek een enorme comeback in het derde kwart, maar bleek de tegenstander uiteindelijk te sterk.

Keye van der Vuurst de Vries was aan de kant van Nederland de topscorer met 23 punten en gaf ook nog eens 9 assists. Charlon Kloof maakte 15 punten. Matt Haarms en Luuk van Bree kwamen tot 12 punten. Yannick Kraag en Emmanuel Nzekwesi voegden er 11 toe en Yannick Franke 7. Het sterkte derde kwart werd met 25-16 ‘gewonnen’, maar dichterbij dan 82-80 kwam Nederland niet om tenslotte met vier punten verschil te verliezen.

Statistieken Groot-Brittannië - Nederland
Statistieken Groot-Brittannië - NederlandFlashsha.re

De wedstrijd tussen favoriet Griekenland en Tsjechië in dezelfde groep eindigde in een 72-64 overwinning voor de thuisploeg in Pireaus. De Grieken zijn maandagavond 26 februari in een uitverkocht Sportcampus Zuiderpark in Den Haag de volgende tegenstanders van Oranje. In november volgt de dubbele ontmoeting met Tsjechië. In februari 2025 volgen het thuisduel met Groot-Brittannië en het uitduel in Griekenland. Drie van de vier ploegen gaan naar het eindtoernooi in de zomer van 2025.