Butler schittert in vierde kwart en brengt Miami Heat stap dichterbij de finale

Jimmy Butler (L) van Miami staat tegenover Grant Williams van Boston voordat hij een rally in het vierde kwart leidt in de overwinning van de Heat op AFP
Jimmy Butler leidde een terugslag in het vierde kwart toen de Miami Heat de Boston Celtics met 111-105 versloegen en een 2-0 voorsprong namen in hun NBA Eastern Conference finaleserie op vrijdag.

Miami talisman Butler eindigde met 27 punten en Miami boekte een tweede overwinning op rij in Boston's TD Garden en zijn daarmee een stap dichterbij de finale. Miami had een achterstand van 11 punten aan het begin van het vierde kwart en de Celtics leidden zelfs met negen punten toen er nog minder dan zeven minuten van het laatste kwart over waren.

Geweldig vierde kwart van Miami

Maar Miami leidde een sensationele 20-9 run in de laatste minuten van het vierde kwart, waardoor de wedstrijd op zijn kop kwam te staan en zijn team nog maar twee overwinningen verwijderd is van een terugkeer naar de NBA-finale, nu de best-of-seven series naar Miami gaan voor Games 3 en 4. "We hebben wat honden, en ik hou ervan, ik hou van elk stukje ervan," zei een opgetogen Butler tijdens een interview op het veld na de overwinning op Miami. "De jongens geven nooit op, we spelen graag met elkaar, we hebben zoveel vertrouwen in elkaar."

Negen van Butlers 27 punten kwamen tijdens de rally in het vierde kwart, waarbij de ster uit Miami op dreef kwam na een boze neus-aan-neus discussie met Boston's Grant Williams halverwege het vierde kwart. In die fase van de wedstrijd leidde Boston met 96-89, maar Miami lanceerde een verwoestende late run die de wedstrijd definitief in het voordeel van de Heat deed omslaan.

Butler gaf later toe dat Williams kennelijke beschimpingen zijn geïnspireerde late bijdrage hadden aangewakkerd. "Ja, dat deed het," antwoordde Butler op de vraag of hij was gemotiveerd door Williams' vuilspuiterij. "Maar dat is gewoon competitie op zijn best. Hij sloeg een groot schot. Begon tegen me te praten; daar hou ik van. Daar ben ik helemaal voor. Het zorgt ervoor dat ik veel meer in het spel kom. Het zorgt ervoor dat ik meer wil winnen.

Jimmy Butler van de Miami Heat reageert tijdens het vierde kwart.
Jimmy Butler van de Miami Heat reageert tijdens het vierde kwart.AFP

'Uniek seizoen'

Miami coach Erik Spoelstra zei dat de strijdlustige, nooit-opgeven aanpak van zijn team was gesmeed door de uitdagingen van het reguliere seizoen, toen ze maar net de play-offs haalden. "Dit jaar was echt uniek voor ons allemaal, " zei Spoelstra. "Er zit een schoonheid in de strijd. Er zit schoonheid in de sleur."

Butler kreeg aanvallende steun van Caleb Martin, met 25 punten vanaf de bank, terwijl Bam Adebayo weer een allround prestatie leverde met 22 punten, 16 rebounds en negen assists. Duncan Robinson voegde 15 punten toe vanaf de bank, waaronder drie driepunters.

Het in shock verkerende Boston keek terug op een nieuwe vernietigende nederlaag thuis, ondanks 34 punten van Jayson Tatum.