Butler scoort 56(!) punten voor Heat om Bucks op rand van de afgrond te brengen

Butler met een dunk
Butler met een dunkAFP
Jimmy Butler produceerde een denderende 56-punten prestatie en Miami Heat scoorde een verbluffende overwinning op het als hoogste geplaatste Milwaukee Bucks, dat op de rand van uitschakeling balanceert in de NBA play-offs.

In een opwindende strijd in het Kaseya Center in Miami leidde Butler Miami bijna eigenhandig naar een 119-114 overwinning, waardoor de Bucks met 3-1 achter staan in de best-of-seven Eastern Conference eerste ronde serie. Butlers puntenaantal was de op drie na hoogste individuele score in een NBA play-off wedstrijd ooit. Alleen Michael Jordan (63 punten), Elgin Baylor (61) en Donovan Mitchell (57) hebben meer gescoord in een postseasonwedstrijd.

Statistieken Heat - Bucks
Statistieken Heat - BucksFlashshare

Milwaukee, dat Giannis Antetokounmpo weer in de line-up verwelkomde na twee wedstrijden blessureleed, leek op de overwinning af te stevenen nadat het vanaf de openingsseconden aan leiding ging en Miami op afstand hield. De Bucks leidden met 14 punten aan het begin van het vierde kwart en leken klaar om de serie op twee games per stuk te brengen na een uitstekende schietprestatie van Brook Lopez met Antetokounmpo als scorende ondersteuning.

Maar Butler leidde een indrukwekkende late 13-0 run om de wedstrijd compleet om te draaien en met het publiek dat hem toejuichte, scoorde hij een verbijsterende 21 punten in het vierde kwart om de Bucks geshockeerd met een nederlaag achter te laten. Butler geniet nu de kans om woensdag in wedstrijd vijf in Milwaukee de Bucks mogelijk uit te schakelen van het naseizoen. Hij scoorde 19-uit-28 met drie driepunters.

Butler zei dat zijn solo het resultaat was van ‘een complete teamprestatie’: "Ik weet dat iedereen de 56 punten ziet, maar als mijn teamgenoten niet op zoek zijn om mij de bal te geven, of geweldige blocks opzetten, waar ik naar rechts of links of de vrije worp lijn kan komen, is dit spel heel anders," zei Butler. "Veel schoten gingen er vanavond in. Maar mijn teamgenoten bleven me de bal geven en zeiden dat ik moest aanvallen. Als je zulke teamgenoten hebt, gebeuren er goede dingen."

Cruciaal was dat Butler 22 punten scoorde in het eerste kwart, een prestatie die Miami hielp om de aansluiting te behouden. Geen enkele andere Miami speler kwam tot 20 punten, met Bam Adebayo de volgende hoogste Miami scorer met 15 punten. Slechts twee andere Miami spelers haalden de dubbele cijfers.

Milwaukee bleef verbijsterd achter hoe de overwinning hen was ontgaan. Lopez eindigde met 36 punten en 11 rebounds, terwijl Antetokounmpo bij zijn terugkeer een triple double registreerde met 26 punten, 10 rebounds en 13 assists.