Celtics verslaan Mavericks en winnen recordbrekende 18e NBA-kampioenschap

De Boston Celtics met de Larry O’Brien Championship Trophy
De Boston Celtics met de Larry O’Brien Championship TrophyAFP
Jayson Tatum produceerde 31 punten toen de Boston Celtics de Dallas Mavericks met 106-88 domineerden en maandag een recordbrekende 18e NBA-kampioenschap wonnen.

Boston werd vrijdag nog met 38 punten verschil verslagen door Dallas in de vierde game, maar gooide elke kans op een comeback van de Mavericks de deur uit om een 4-1 overwinning te boeken in een tjokvol TD Garden. Tatum stond aan het hoofd van een geweldige prestatie aan beide kanten van de vloer, terwijl Boston de aartsrivaal Los Angeles Lakers achter zich liet en alleen bovenaan staat met 18 NBA-titels. De overwinning kwam precies 16 jaar na de laatste NBA Finals overwinning van Boston -- op de Lakers -- in 2008.

"Oh mijn God. Het is een onwerkelijk gevoel. Het is ons gelukt", jubelde Tatum na de overwinning. "We hebben het gedaan -- oh mijn God, we hebben het gedaan! Dit is een ongelooflijk gevoel. Ik heb er geen woorden voor. Het spijt me." Jaylen Brown, die werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Finale, gaf Tatum scorende ondersteuning met 21 punten, terwijl Jrue Holiday 15 en Derrick White 14 toevoegden. "Het was een volledige teamprestatie", zei Brown, die gemiddeld 20,8 punten, 5,4 rebounds en 5,0 assists had in vijf finalewedstrijden.

Statistieken Celtics - Mavericks
Statistieken Celtics - MavericksFlashshare

De nederlaag betekende een jammerlijk einde van de finale voor het Dallas-duo Luka Doncic en Kyrie Irving, die het als vijfde geplaatste team van de Western Conference op een onwaarschijnlijke reuzendodende reis naar de NBA Finals hadden geleid. Doncic, sensationeel tijdens de vierde wedstrijd van de Mavs tegen de Celtics, eindigde met 28 punten. "Ik ben trots op elke jongen die op de vloer stapte, alle coaches, alle mensen erachter," zei hij verslagen na afloop. "Het is duidelijk dat we de finale niet hebben gewonnen, maar we hebben een geweldig seizoen gehad en ik ben trots op ieder van hen." Op de vraag wat er door zijn hoofd ging, antwoordde hij: "Niets. Verdrietig dat we verloren hebben."

Irving gefrustreerd

Irving scoorde een magere 15 punten terwijl hij werd beschimpt met "Kyrie zuigt!" door Celtics-fans die nog steeds gekrenkt zijn over zijn vertrek bij de ploeg in 2019. Hij kon echter positieve dingen uit de nederlaag halen en merkte op dat Dallas een jonge kern heeft met veel ruimte voor verbetering. "We zijn aan de top van de berg gekomen en we hebben gefaald, dus nu moeten we onderaan beginnen en dat zou inspirerend moeten zijn. Ik zie een kans voor ons om echt te bouwen aan onze toekomst op een positieve manier waar dit bijna een gewoon ding voor ons is, en we strijden voor kampioenschappen."

Het als eerste geplaatste Boston bevestigde zijn superioriteit op overtuigende wijze na hun terugval in game vier, met een voorsprong van dubbele cijfers vanaf het einde van het tweede kwart tot aan de laatste zoemer. De Celtics legden de basis voor de overwinning met een gecontroleerd optreden in de eerste helft, waardoor ze een 67-46 voorsprong hadden bij de rust. Payton Pritchard bezegelde een uitstekende eerste twee kwarten voor Boston met een gigantische buzzer-beating driepunter van vlak bij half-court die de Celtics een voorsprong van 21 punten opleverde.

Boston zat al snel in hun ritme en bouwde een 9-2 voorsprong op in het eerste kwart, waarin hun verdediging Dallas nooit in staat stelde om enig ritme op te bouwen. Nadat Boston een 13-5 voorsprong had genomen, kwamen de Mavs tot een rally om het gat te verkleinen tot twee punten bij 17-15, maar de verdediging van Boston heroverde snel daarna het initiatief. Twee snelle steals van Tatum en Sam Hauser zorgden ervoor dat de Celtics konden uitlopen naar 28-18 aan het einde van het eerste kwart. De verdediging van Boston gaf Irving en Doncic geen respijt en beperkte de sterren van Dallas tot slechts 14 punten in het eerste kwart. Daarentegen dreigden Tatum en Brown de verdediging van de Mavs te overrompelen.

Boston liet het na de herstart niet meer afweten, met een snijdende lay-up van Holiday die Boston 26 punten voorsprong opleverde bij 78-52 aan het begin van het derde kwart. Er waren flikkeringen van een herstel van Dallas in de laatste fase van het derde kwart, maar Boston bleef de controle houden en leidde met 19 punten richting de laatste periode. Met het TD Garden dat hen toejuichte, was er geen enkele kans dat de Celtics zouden worden afgewezen en Boston bleef mismatches vinden om vrijuit te scoren en een comfortabele voorsprong van twee cijfers te behouden om de overwinning in het slot te gooien.