Heat trekt stand NBA finals gelijk met zege op Nuggets, ondanks triple-double Jokic

Butler met een drive tijdens het tweede kwart
Butler met een drive tijdens het tweede kwartAFP
De Miami Heat hebben de Denver Nuggets zondag hun eerste thuisnederlaag van de play-offs bezorgd, door in het vierde kwart op te stomen voor een 111-108 overwinning die de NBA Finals op gelijke hoogte bracht na twee gespeelde wedstrijden.

Gabe Vincent scoorde 23 punten en Jimmy Butler en Bam Adebayo ieder 21 voor Miami, dat 41-punten van Nuggets-ster Nikola Jokic weerstond om de split in Denver te pakken en de kampioenscampagne nieuw leven in te blazen.

In een wedstrijd waar het momentum vaak wisselde van kant hadden de Heat het laatste woord. Ze herstelden zich van een achterstand van 15 punten in de eerste helft en versloegen de Nuggets met 36-25 in de laatste periode om het 19.537 toeschouwers tellende Ball Arena stadion het zwijgen op te leggen. Adebayo maakte het af met een paar vrije worpen met nog 48,3 seconden te spelen.

Miami, dat werd gedomineerd in de eerste wedstrijd, beloofde een tandje bij te zetten en begon sterk met een voorsprong van 11 na minder dan vijf minuten te hebben gespeeld in het eerste kwart. De Nuggets vochten terug en stonden 15 punten voor in het tweede kwart op weg naar een 57-51 ruststand.

Statistieken Nuggets - Heat
Statistieken Nuggets - HeatFlashscore

Denvers ommekeer in het tweede kwart was voor een groot deel te danken aan hun bank, die de reserves van Miami met 25-5 versloeg in de eerste helft. Maar het was tweevoudig NBA Most Valuable Player Jokic die zich liet gelden in het derde met 18 punten. Miami maakte halverwege het derde kwart gelijk met 66-66, maar slaagde er niet in om weer op voorsprong te komen en stond acht punten achter, 83-75, nadat Denver de derde helft afsloot met een 6-0 run.

Maar de Heat openden het vierde kwart met een 15-2 scorende run en namen voor het eerst sinds het eerste kwart de leiding door een driepunter van Vincent met nog 10:10 te spelen, waarna ze nooit meer op achterstand kwamen. Denver kreeg nog een laatste kans op de gelijkmaker, maar Jamal Murray miste een driepunter: "Het was een goede worp, maar hij ging er net niet in", zei Murray, die 18 punten scoorde en 10 assists uitdeelde.

Vincent schiet een driepunter over Christian Braun heen
Vincent schiet een driepunter over Christian Braun heenAFP

Na een teleurstellende schietprestatie in de eerste wedstrijd, raakten de Heat vannacht 17 van de 35 van buiten de cirkel. Max Strus, die geen basket scoorde in de eerste wedstrijd, leidde alle scorers in de eerste helft met 14 punten. Ze scoorden 11 van hun 16 pogingen in het vierde kwart, waaronder vijf van de negen driepuntspogingen.

"We weten dat we het aan de verdedigende kant moeten doen", zei Adebayo over de focus van Miami in het vierde kwart. "Dat is het belangrijkste voor ons. We moeten het aan die kant doen, want we weten dat we kunnen scoren, alle vijf de jongens waar we in geloven. Dus het belangrijkste voor ons was om af te stoppen."

Jokic eindigde met 11 rebounds, maar deelde slechts vier assists uit en kreeg vijf turnovers tegen omdat de aanpassingen van Miami zijn effectiviteit als facilitator beperkten: "We hadden veel miscommunicatie en onbegrip", zei hij, "Je moet gewoon weten waar je moet zijn of wat je moet doen of wat de dekking is of wat dan ook."

Jokic in duel met Adebayo
Jokic in duel met AdebayoAFP

Miami, dat twee play-in series wist te winnen en probeert het eerste als achtste geplaatste team te worden dat de titel wint, speelt in de nacht van woensdag op donderdag om 2.30 uur Nederlandse tijd de derde wedstrijd van de best-of-seven serie: "We hebben er één uitgespeeld op hun thuisbaan, dus tijd om terug te gaan naar de 305", zei Adebayo verwijzend naar het netnummer van Miami.