Joel Embiid komt dichter bij Abdul-Jabbars record bij overwinning 76ers op Raptors

Embiid scoort een lay-up tegen de Raptors
Embiid scoort een lay-up tegen de RaptorsAFP
Joel Embiid schudde een enkelblessure van zich af en scoorde 31 punten en pakte 10 rebounds. Hij hielp de Philadelphia 76ers naar een 121-111 NBA overwinning op Toronto met zijn 13e wedstrijd op rij met minstens 30 punten en 10 rebounds.

Embiid, de regerend NBA Meest Waardevolle Speler, kreeg veel steun van Tyrese Maxey en Tobias Harris die elk 33 punten scoorden voor de 76ers. Embiid scoorde slechts twee punten in het eerste kwart nadat hij zijn enkel verzwikte bij een verkeerde landing onder de basket. Na een korte trip naar de kleedkamer eindigde hij de eerste helft met 11 punten, drie rebounds, zes assists en vijf turnovers. Maxey voegde 10 assists toe en Harris voegde acht rebounds en zeven assists toe en de Sixers wonnen voor de achtste keer in hun laatste negen wedstrijden.

Harris hield de Sixers op de been met 24 punten in de eerste helft en hielp ze aan een 61-58 voorsprong bij de rust, nadat de Raptors met maar liefst 15 punten hadden voorgestaan. Embiid kwam tot leven in de derde periode en scoorde 17 opeenvolgende punten in een run met onder andere een driepunter zat die de Sixers op 90-77 zette. De Raptors, geleid door Pascal Siakam's 31 punten, brachten de achterstand terug tot drie aan het eind van het derde kwart voordat de Sixers weer wegkwamen.

Statistieken 76ers - Raptors
Statistieken 76ers - RaptorsFlashshare

Ondanks dat hij af en toe een grimas van ongemak trok, verlengde Embiid de langste reeks van 30-punten, 10-rebound wedstrijden in de NBA sinds Kareem Abdul-Jabbar er 16 op rij had in 1971-72. Hij wijt zijn langzame start aan een gebrek aan agressie: "Ik denk dat ik twee schoten nam in de eerste zes of zeven minuten, maar ik liet het spel naar me toe komen. Ik forceerde niets. Het kwam naar me toe en in het derde kwart vond ik gewoon kansen en maakte ik een paar schoten."

Nurse zei dat hij niet verbaasd was dat de Sixers een beetje vlak uit de startblokken kwamen na woensdag Western Conference-leiders Minnesota te hebben verslagen met 51 punten van Embiid: "Het was niet alleen (Embiid). Het was iedereen. Toen kwam Joel op gang ... hij begon door te slaan, begon een paar jumpers te maken ... hij kwam eindelijk in zijn ritme en begon te schieten."

Andere wedstrijden

In Brooklyn scoorde Jamal Murray 32 punten en voegde Nikola Jokic 31 punten en 11 rebounds toe, waardoor de regerend kampioen Denver Nuggets de Nets met 122-117 kon afhouden. Aaron Gordon voegde 18 punten toe en Michael Porter Jr. scoorde 15 voor de Nuggets, die voor de derde keer op rij wonnen. Cam Thomas leidde de Nets met 23 punten. Cameron Johnson voegde 17 punten toe en zeven Brooklyn spelers scoorden in de dubbele cijfers.

De Golden State Warriors boekten een overtuigende thuisoverwinning. Warriors-ster Stephen Curry behaalde een seizoensrecord van acht driepunters op weg naar 30 punten en zat het hele vierde kwart uit in een 129-118 overwinning op de Washington Wizards en voormalig Warrior Jordan Poole.

Sacramento's Domantas Sabonis had zijn vierde triple-double van het seizoen met 28 punten, 11 rebounds en 11 assists en hielp de Kings aan een 120-105 overwinning op de Phoenix Suns, die werden geleid door 28 punten van Kevin Durant.

Alperen Sengun van Houston scoorde 22 punten en pakte 15 rebounds in de 122-96 overwinning van de Rockets op het door blessures geplaagde Dallas Mavericks. De Mavs moesten het stellen zonder hun sterduo Luka Doncic en Kyrie Irving, maar ook zonder Dereck Lively, Dante Exum, Josh Green en Maxi Kleber.

In Miami scoorde Tyler Herro 30 punten en Duncan Robinson voegde 21 van zijn 27 punten toe in het vierde kwart om de Heat een 122-113 overwinning op de Atlanta Hawks te bezorgen. De Heat, die in het begin van het derde kwart een achterstand van 11 hadden, weerstonden een double-double van 30 punten en 13 assists van Atlanta's Trae Young, zijn zesde achtereenvolgende wedstrijd met minstens 30 punten en 10 assists.