Nuggets met Murray een maatje te groot voor Suns in eerste NBA play-off halve finale

Jamal Murray en Nikola Jokic in actie voor Denver tegen Phoenix
Jamal Murray en Nikola Jokic in actie voor Denver tegen PhoenixAFP
De Denver Nuggets, aangedreven door 34 punten van Jamal Murray, domineerden Kevin Durant en de Phoenix Suns door zaterdag in de eerste wedstrijd van hun NBA Western Conference halve finale serie te winnen met 125-107.

Denver's tweevoudig regerend NBA Meest Waardevolle Speler Nikola Jokic scoorde 24 punten en pakte 19 rebounds, terwijl zes Nuggets spelers in de dubbele cijfers scoorden om zichzelf op een overtuigende overwinning te trakteren tegen de potentieel explosieve Suns.

Jokic durfde voorafgaand aan de wedstrijd te stellen dat de Suns als favorieten in de serie konden worden beschouwd en Phoenix zag er aanvankelijk ook gevaarlijk uit met 66,7 procent geraakte schoten uit het veld in een eerste kwart waarin 14 keer een wisseling was van leider. De Suns stonden met één punt voor richting het tweede kwart, maar de Nuggets namen onverbiddelijk de controle over en leidden met 68-51 bij half-time.

De Nuggets reageerden op elke run van de Suns, die - geleid door 29 punten van tweevoudig NBA-kampioen Durant en 27 van Devin Booker - de achterstand niet meer kleiner kregen dan 10 punten in de tweede helft. Met nog vijf minuten te gaan leek Phoenix op te geven en haalden ze hun sterren naar de kant.

Deandre Ayton scoorde 14 punten en Chris Paul 11 voor de Suns, maar Denver had 16 driepunters tegen zeven van Phoenix en scoorde 18 punten uit 16 turnovers. Denver was ook de betere in rebounds met 49 tegen 38.

Terug in de play-offs

Murray maakte back-to-back driepunters om een 14-0 run in het vierde kwart te starten die de Nuggets naar een 120-95 voorsprong bracht. Het was meer dan een glimp van de indrukwekkende vorm die Murray liet zien in de play-offs van 2020, toen de Nuggets de Western Conference-finale bereikten in de Covid-bubbel. Hij miste echter de laatste twee post-seizoenen na het scheuren van een linkerknieband in april 2021, een blessure waardoor hij het hele vorige seizoen miste.

Jamal Murray schiet een driepunter
Jamal Murray schiet een driepunterProfimedia

Murray was blij weer in actie te komen in de play-offs: "Het is goed om in de belangrijkste tijd van het jaar te spelen en een impact te maken," vertelde hij omroep TNT. Voor iedereen die verrast was door het dominante optreden van de Nuggets had hij een boodschap: "We weten waartoe we in staat zijn. We hebben vertrouwen in wat we doen. We blijven doen wat we doen, blijven het ongelijk van iedereen bewijzen en doen het gewoon één wedstrijd per keer."

Durant had meer kunnen betekenen

Durant maakte 12 van zijn 19 schoten vanaf de vloer, maar slechts één van zijn drie driepuntspogingen. Hij pakte 14 rebounds, maar deelde slechts één assist uit met zeven turnovers. De voormalige MVP zei dat hij beter voor de dag moet komen in wedstrijd twee: "Ik gleed een paar keer uit, ik gaf een paar slechte passes, ik had maar één assist, zeven turnovers. Zo win je geen basketbalwedstrijden," zei Durant, "Ik moet veel voorzichtiger zijn met de bal. Ik moet kijken of ik de bal kan schieten of de juiste pass kan geven. Ik leg dat bij mezelf -- gewoon de bal in mijn handen houden en niet proberen het scorende spel te maken."

Kevin Durant in actie voor de Suns
Kevin Durant in actie voor de SunsAFP

Denver, dat in het reguliere seizoen en de play-offs thuis op 38-7 staat, is dinsdag om 4.00 uur Nederlandse tijd gastheer tijdens de tweede wedstrijd van de best-of-seven serie.