Shai Gilgeous-Alexander bezorgt Thunder knappe overwinning op Celtics

Gilgeous-Alexander in duel met Porzingis
Gilgeous-Alexander in duel met PorzingisAFP
Shai Gilgeous-Alexander scoorde 36 punten toen de Oklahoma City Thunder gisteravond met een 127-123 overwinning een einde maakte aan de zes wedstrijden lange zegereeks van Boston. Het was een clash tussen twee van de beste teams van de competitie, waarin het jonge Oklahoma City het opnam tegen de Celtics, die de leiding hebben in de Eastern Conference van de NBA.

Gilgeous-Alexander raakte 14-uit-22 van zijn schoten en de getalenteerde point guard voegde daar acht rebounds en zes assists aan toe op een avond waarop vijf Thunder-spelers in de dubbele cijfers eindigden in het Paycom Center in Oklahoma City. De Australiër Josh Giddey voegde 23 punten toe, terwijl Jalen Williams er 16 scoorde en Chet Holmgren 14. Isaiah Joe voegde er 10 toe vanaf de bank en de Thunder breidden hun overwinningsreeks uit naar vijf wedstrijden.

"Deze jongens zijn in verschillende conference finales geweest, ze hebben veel basketbalwedstrijden gewonnen en ze hebben het beste record in de competitie", zei Gilgeous-Alexander over Boston. "We wisten dat we een volledige wedstrijd nodig zouden hebben als we ze wilden verslaan. Ongeacht de voorsprong wisten we dat ze niet weg zouden gaan."

Statistieken Thunder - Celtics
Statistieken Thunder - CelticsFlashshare

Boston leidde met 61-58 bij rust, maar de wedstrijd kantelde in het voordeel van Oklahoma City na een verwoestend derde kwart waarin de Celtics een 40-25 run maakten en Gilgeous-Alexander 16 punten scoorde. Oklahoma City leek op de overwinning af te stevenen, met een voorsprong van 18 punten halverwege het vierde kwart. Boston kwam echter dapper terug en bracht de voorsprong van de Thunder terug tot slechts twee punten, wat zorgde voor een zenuwslopend slot. Gilgeous-Alexander en Giddey zorgden uiteindelijk voor de overwinning van hun team door in de slotseconden vrije worpen te raken.

Kristaps Porzingis was Boston's topscorer met 34 punten, terwijl Jayson Tatum weer een goede wedstrijd had met 30 punten, 13 rebounds en 8 assists. Boston blijft bovenaan staan in de Eastern Conference met een record van 26-7, terwijl Oklahoma City slechts één wedstrijd achter staat op Western Conference-leiders Minnesota Timberwolves met een record van 23-9.

Andere wedstrijden

Elders maakte Joel Embiid zijn comeback na vier wedstrijden afwezigheid met een triple-double. Philadelphia bleef Boston achtervolgen aan de top van de Eastern Conference met een 110-97 overwinning op de Chicago Bulls. Embiid scoorde zijn tweede triple-double van het seizoen met 31 punten, 15 rebounds en 10 assists, nadat hij een aantal wedstrijden had gemist met een enkelblessure. "Ik kon een paar dagen geleden geen gewicht op mijn voet zetten", zei Embiid na de wedstrijd. "Daarom voelde ik me zo moe. Ik was niet in vorm. De komende dagen moet ik weer het veld op en proberen weer op de rails te komen."

De Golden State Warriors hebben na drie nederlagen op rij weer eens gewonnen. Dat was voor een groot deel te danken aan Steph Curry. De uitblinker noteerde tegen Orlando Magic 36 punten en 6 assists. Het duel eindigde in 121-115. Golden State Warriors, in 2022 voor het laatst kampioen, keek ruim 8 minuten voor tijd nog tegen een achterstand van 93-92 aan. Curry en zijn ploeggenoten maakten daarna het verschil. Bij Orlando Magic was Paolo Banchero met 27 punten het meest trefzeker.

Elders scoorde Ja Morant 26 punten en Desmond Bane voegde er 24 aan toe. De Memphis Grizzlies versloegen de San Antonio Spurs met 106-98. Victor Wembanyama was San Antonio 's topscorer met 20 punten, terwijl Keldon Johnson 19 punten toevoegde vanaf de bank.

In New Orleans versloegen de Pelicans de Brooklyn Nets met 112-85. Ze leidden van begin tot eind en verlengden hun winning streak tot drie wedstrijden.

Sacramento Kings 104-111 Charlotte Hornets