Wonderkind Wembanyama scoort 38 punten voor Spurs-zege op Suns, ondanks comeback

Wembanyama tegenover Durant.
Wembanyama tegenover Durant.AFP
De San Antonio Spurs hebben gisteravond een late rally van Phoenix afgehouden en de Suns met 132-121 verslagen. Het Franse fenomeen Victor Wembanyama scoorde 38 punten en schitterde in het vierde kwart.

Wembanyama, de eerste keus van de draft pick die in zijn vijfde NBA-wedstrijd speelde, scoorde 20 punten in de eerste helft toen de Spurs hun voorsprong opvoerden naar 27 punten en 75-55 voorstonden bij de pauze. De imposante 19-jarige toonde daarna veel zelfbeheersing toen de Suns terugkwamen en de stand op 116-116 brachten door een driepunter van Keita Bates-Diop met nog 4:21 te spelen.

Statistieken Spurs - Suns
Statistieken Spurs - SunsFlashshare

De Spurs reageerden met 12 punten op rij, waaronder 10 van Wembanyama, die met drie vrije worpen, een dunk, een driepunter en een jumper de voorsprong van San Antonio herstelde. Dit was nog indrukwekkender dan zijn dunk in het tweede kwart en zijn twee driepunters aan het einde van de eerste helft. In totaal raakte Wembanyama 15 van zijn 26 schoten, pakte 10 rebounds en blockte twee schoten om de Spurs aan hun tweede overwinning in drie dagen op de Suns te helpen.

Dinsdag poetste San Antonio een achterstand van 20 punten weg in het derde kwart en verraste Phoenix met 115-114. Vanavond stonden de Spurs nooit achter, ook al leken de Suns de wedstrijd om te draaien. Devin Booker scoorde 21 van zijn 31 punten in de tweede helft en Kevin Durant 15 van zijn 28 punten na de pauze in een heldhaftige comebackpoging. Booker, terug van een enkelblessure, voegde 13 rebounds en 9 assists toe, maar de Suns, gehinderd door 14 overtredingen, namen nooit de leiding.

Sixers verslaan Raptors

De 76ers hebben hun eerste wedstrijd sinds de transfer van James Harden naar de Los Angeles Clippers gewonnen. Joel Embiid scoorde 28 punten en pakte 13 rebounds om Philadelphia naar een 114-99 overwinning op de Toronto Raptors te leiden. Kelly Oubre Jr. en Tobias Harris voegden elk 23 punten toe en Tyrese Maxey 18 punten voor de 76ers, die een derde zege op rij boekten en hun record verbeterden naar 3-1 in een seizoensstart die tot nu toe werd overschaduwd door het handelsverzoek van Harden.

Statistieken 76ers - Raptors
Statistieken 76ers - RaptorsFlashshare

Maxey benadrukte dat de professionaliteit van Harden het team niet had afgeleid terwijl het zich aanpaste aan de nieuwe coach Nick Nurse: "Iedereen is gefocust op het verbeteren van het team," zei hij over de voorbereidingen voor het seizoen. "Het is het eerste jaar van coach Nurse, dus we probeerden patronen te leren, te leren hoe hij denkt... Er waren niet veel afleidingen." Nurse zei voor de wedstrijd dat vanuit competitief oogpunt de handel van Harden naar de Clippers "een maand geleden beter zou zijn geweest".

Van de nieuwkomers in de deal - Nicolas Batum, Robert Covington, KJ Martin en Marcus Morris - kwamen alleen Covington en Martin in het spel, in de laatste minuten. MVP Embiid raakte slechts acht van zijn 22 schoten, maar scoorde 12 van de 13 van de vrije worplijn en deelde 7 assists uit. Oubre begon in plaats van PJ Tucker - die deel uitmaakte van de Harden-ruil - en maakte vijf van zijn zes driepuntspogingen.

McCollum vult leegte op in New Orleans

In New Orleans scoorde CJ McCollum 33 punten om de Pelicans naar een 125-116 overwinning op de Detroit Pistons te leiden . McCollum vulde de leegte op die werd achtergelaten door Pelicans sterspelers Zion Williamson en Brandon Ingram. Williamson miste de tweede avond van een back-to-back en Ingram had last van een peesontsteking in zijn rechterknie.

Statistieken Pelicans - Pistons
Statistieken Pelicans - PistonsFlashshare

Detroit, dat aan het eind van de eerste helft een voorsprong van maar liefst 25 punten had, bracht de achterstand in de slotminuten terug tot zeven punten, maar leed de derde nederlaag op rij.

Magic voorbij Jazz

In Salt Lake City boekten de Orlando Magic een 115-113 overwinning op de Utah Jazz. De 30 punten en 9 rebounds van Paolo Banchero waren cruciaal om een voorsprong van acht punten in de rust vast te houden voor Orlando.