March Madness ontknoping: Huskies verslaan Aztecs voor vijfde NCAA overwinning

De Huskies vieren de overwinning met de trofee
De Huskies vieren de overwinning met de trofeeProfimedia
De University of Connecticut Huskies overklasten de San Diego State Aztecs met 76-59 en wonnen maandag voor de vijfde keer in hun geschiedenis de NCAA basketbalkroon voor mannen.
Connecticut 76-59 San Diego State
Connecticut 76-59 San Diego StateFlashshare

Tristen Newton scoorde 19 punten en de Malinese power forward Adama Sanogo voegde er 17 aan toe. De als vierde geplaatste Huskies domineerden bijna van begin tot eind om de overwinning in Houston's NRG Stadium veilig te stellen. Sanogo werd na de overwinning uitgeroepen tot beste speler van het toernooi.

San Diego, dat zich terugvocht van een achterstand van 14 punten om de halve finale van zaterdag tegen Florida Atlantic te winnen, begon fel en leidde met 8-4 in de finale. Maar UConn domineerde daarna en kwam tot een voorsprong van 16 punten nadat Joey Calcaterra's driepunter voor 36-20 zorgde. Hoewel de Aztecs de achterstand bij rust terug hadden gebracht tot 12 punten, met een achterstand van 36-24, hield UConn de tegenstander na de pauze op afstand.

San Diego slaagde er laat in de wedstrijd nog wel in tot op vijf punten te komen en bracht de voorsprong van de Huskies terug tot 60-55, waardoor de hoop op een comeback weer toenam, maar UConn liep opnieuw weg om in de laatste minuten weer een voorsprong met dubbele cijfers te nemen en uiteindelijk de overwinning te grijpen.

De uitgelaten Huskies-hoofdcoach Dan Hurley zei dat zijn team had gespeeld met een te bewijzen punt nadat ze aan het begin van het collegeseizoen geen klassering kregen: "Ze hebben ons voor het seizoen begraven en ze hebben ons halverwege het seizoen begraven -- we waren niet geklasseerd aan het begin van het jaar, dus we hadden een appeltje te schillen," zei Hurley, "Maar we wisten op welk niveau we konden spelen, zelfs in die donkere tijden. Dit betekent alles."

De titel van de Huskies was UConn's vijfde na overwinningen in 1999, 2004, 2011 en 2014.