Duitsland schakelt Antetokounmpo en Griekenland uit in olympische kwartfinale

Dennis Schröder (L) in duel met Giannis Antetokounmpo
Dennis Schröder (L) in duel met Giannis AntetokounmpoDamien MEYER / AFP
Wereldkampioen Duitsland heeft voor het eerst de halve finales van het olympisch basketbal voor mannen bereikt. Duitsland kwam van een achterstand terug om het Griekenland van tweevoudig NBA MVP Giannis Antetokounmpo met 76-63 te verslaan.

Na een achterstand van maar liefst 12 punten in het eerste kwart kwam Duitsland bij rust op gelijke hoogte met 36-36. Een spannend derde kwart deed Duitsland veel goed en het brulde weg in het vierde kwart om zo de zege te boeken en een ontmoeting met gastland Frankrijk of Canada in de halve finale op te zetten.

NBA-ster Antetokounmpo scoorde 22 punten, maar 18 punten van Franz Wagner waren genoeg voor Duitsland om hun ongeslagen reeks van vier wedstrijden te behouden. Wagner zei dat het hele Duitse team samenwerkte om Antetokounmpo af te remmen.

"Het was meer dan de helft van het scoutingsrapport, dus een groot deel van onze voorbereiding," zei hij over de noodzaak om de Griekse superster in bedwang te houden. "Je hebt alle vijf de spelers op het veld nodig om hem te stoppen, maar ik vond dat we goed werk leverden, vooral in de tweede helft, om hem in ieder geval in bedwang te houden."

Griekenland begon sterk en Antetokounmpo bracht hun fans op de been met een dunk die hen een 16-4 voorsprong gaf met nog vijf minuten te gaan in het eerste kwart. Nick Calathes vond Antetokounmpo voor een alley-oop dunk minder dan een minuut later, gevolgd door een driepunter die Griekenland een 12-punts voorsprong gaf met minder dan een minuut over in het eerste kwart.

Veerkrachtig Duitsland

Maar Duitsland keerde langzaam het tij, met Franz Wagner en Moritz Wagner die elk zes punten scoorden in de eerste helft, en bracht de stand bij rust weer gelijk. Dennis Schröder opende het derde kwart met een driepunter die Duitsland de eerste voorsprong van de wedstrijd bezorgde.

De statistieken
De statistiekenFlashscore

En na een heen-en-weer gevecht, zorgde Isaac Bonga's driepunter op de zoemer aan het einde van de derde dat de Duitsers met een 59-52 voorsprong de laatste periode ingingen. Johannes Thiemann eindigde met 10 punten, zes rebounds en een steal en Schröder had 13 punten en assists vanaf de bank.

"We hadden moeite met hun fysiek, maar ik vond dat onze tweede groep uitstekend werk verrichtte aan het einde van het eerste kwart en ons de energie en fysiek gaf om terug te komen in de wedstrijd", zei Duitsland-coach Gordie Herbert. "We hebben een paar veranderingen aangebracht in het verdedigingsplan en dat is eigenlijk alles wat we hebben gedaan."