Servië maakt miraculeuze comeback voor plek in olympische halve finales

Nikola Jokic was met 21 punten, 14 rebounds en 8 assists goud waard voor Servië
Nikola Jokic was met 21 punten, 14 rebounds en 8 assists goud waard voor ServiëLuis TATO / AFP
Nikola Jokic heeft Servië naar de halve finales van het Olympisch basketbal voor mannen geleid. Een thriller in Parijs zag Servië een achterstand van liefst 24 punten overkomen en Australië na overtime met 95-90 verslaan.

Patty Mills scoorde 26 punten voor Australië, waaronder 14 op rij tijdens een 20-0 run in het eerste en tweede kwart, maar Servië hield stand en wist de achterstand geleidelijk weg te werken om een epische comeback te maken. Drievoudig NBA MVP Jokic was goed voor 21 punten, 14 rebounds en acht assists en kreeg veel hulp van zijn ondersteunende cast. Bogdan Bogdanovic was met 17 punten een van de vijf spelers met dubbele cijfers voor Servië.

Australië haalde de groepsfase ondanks dat het twee van de drie wedstrijden verloor, terwijl Servië Zuid-Sudan versloeg om tweede te worden in hun sectie achter Team USA. Servië, dat met 110-84 werd verslagen door de VS in hun openingswedstrijd van het toernooi, kan de regerend viervoudig kampioen opnieuw ontmoeten in de halve finales als de Amerikanen later op dinsdag voorbij Brazilië komen.

Australië verspeelt flinke voorsprong

Australië brak al vroeg een spannende wedstrijd open, gevoed door de hete hand van Mills, de 35-jarige voormalige NBA-kampioen die dit seizoen spaarzaam speelde voor Atlanta en Miami. Mills scoorde achtereenvolgende driepunters en hielp Australië vroeg in de tweede periode aan een 44-20 voorsprong. Australië gaf een slordig Servië, waar Jokic lang op de bank bleef, een masterclass efficiëntie en gooide liefst 80% van hun worpen in de basket.

Maar Servië verkleinde de achterstand en halveerde deze toen het rustsignaal klonk en kwam uiteindelijk op voorsprong toen Bogdanovic een jumpshot raak schoot met nog 13 minuten te spelen.

Servië overtroefde de bronzen medaillewinnaars van Tokio met 25-11 in het derde kwart om de controle terug te nemen, maar Josh Giddey, die eindigde met 25 punten, zorgde ervoor dat Australië niet rustig wegging en Mills stuurde de wedstrijd naar overtime.

Mills schoot een rainbow jumper over Jokic heen met nog 1,4 seconden te spelen om Australië in leven te houden, maar het was de torenhoge middenvelder van Jokic die het laatste woord had, want Servië scoorde de laatste acht punten in overtime.

Australië leidde met 90-87 na een driepunter van Giddey, maar Jokic raakte de bal met een hookshot en maakte daarna een paar vrije worpen om Servië voorgoed op voorsprong te zetten.