Canada bereikt halve finale en maakt einde aan WK-droom Sloveen Luka Doncic

Doncic gaf alles, maar liet zijn emoties ook te veel toe
Doncic gaf alles, maar liet zijn emoties ook te veel toeAFP
Canada heeft woensdag met een 100-89 overwinning op Slovenië een einde gemaakt aan de WK-droom van Luka Doncic en zo de halve finale bereikt. De Canadezen wonnen ondanks 26 punten van de Dallas Mavericks-superster. Zodoende bereikten ze voor het eerst de final four, waar ze het vrijdag opnemen tegen Servië.

Het resultaat betekende ook dat Servië en Duitsland zich kwalificeerden voor de Olympische Spelen in Parijs als de hoogst geplaatste Europese teams op het WK. Doncic, die ook vijf assists en vier rebounds op zijn naam schreef, werd er in het vierde kwart uitgestuurd omdat hij zijn tweede technische fout kreeg.

Eerder in het vierde kwart werd ook Canada's Dillon Brooks van het veld gestuurd. Brooks en Doncic waren de hele wedstrijd in een hevige strijd verwikkeld. Het publiek in Manilla, dat Doncic voor het eerst in levende lijve zag, juichte elke beweging van de Sloveense superster toe en joelde Brooks uit. Brooks reageerde door de fans een kus te geven na een driepunter.

Shai Gilgeous-Alexander

De twee ploegen weigerden ook maar een duimbreed toe te geven en bij de rust stond het 50-50.  Canada kwam na rust steeds meer op voorsprong, geholpen door een driepunter van Brooks die zijn ploeg een voorsprong van zeven punten opleverde. Shai Gilgeous-Alexander scoorde 31 punten en voerde daarmee Canada aan, gevolgd door RJ Barrett met 24 punten.

Duitsland versloeg Letland in de eerste kwartfinale van de dag en plaatste zich voor een confrontatie in de halve finale met de Verenigde Staten.