Duitsland na enorme krachtinspanning langs USA en naar finale tegen Servië

Duitsland viert het feestje
Duitsland viert het feestjeAFP
Duitsland heeft vrijdag in een intens en spannend knock-out-duel de Verenigde Staten met 113-111 verslagen en zo een plek in de finale van het FIBA Wereldkampioenschap Basketbal tegen Servië verworven. Guard Andreas Obst voerde Duitsland, dat vier NBA-spelers in het team heeft, aan met 24 punten en zes assists, waaronder een cruciale driepunter. Franz Wagner voegde 22 punten toe, terwijl power forward Daniel Theis, die speelt voor de Indiana Pacers, 21 punten bijdroeg.

Obst's step back driepunter en Schroder's jumpshot gaven de Duitsers een comfortabele voorsprong van zes punten met nog 40 tikken te gaan, ondanks een 'fightback' van Team USA. De Duitsers profiteerden van de gebruikelijke langzame start van de Amerikanen en namen een 25-15 voorsprong door een driepunter van Dennis Scroder met nog 4:30 minuten te gaan in het eerste kwart.

Team USA, bestaande uit NBA-spelers, herstelde zich en ging een tit-for-tat aan met de Duitsers en nam een kleine 60-59 voorsprong bij de rust. Het was de hoogst scorende eerste helft in een halve finale van de FIBA World Cup. Duitsland controleerde het derde kwart en nam de leiding aan het einde bij 94-84 via een pullup tweepunter van Schroder. Wagners layup met nog negen minuten te gaan vergrootte de voorsprong tot maar liefst 12 punten. Anthony Edwards, guard bij de Minnesota Timberwolves, voerde de Verenigde Staten aan met 23 punten.

Daniel Theis legde een enorme dosis vechtlust op de vloer
Daniel Theis legde een enorme dosis vechtlust op de vloerAFP

Servië - Canada

Team USA, als tweede gerangschikt door de FIBA, neemt het zondag voor de derde plaats op tegen Canada. Velen hadden er rekening mee gehouden dat dit een affiche zou zijn voor de finale. In een eerder duel versloeg Servië Canada met 95-86 punten door hun wil op te leggen in de paint en de boards te controleren.

Vijf Servische spelers haalden dubbele cijfers, aangevoerd door Atlanta Hawks guard Bogdan Bogdanovic met 23 punten, vier rebounds en drie assists. Servië verloor in de finale van het toernooi van 2014 in Madrid, Spanje, met 129-92 van de Verenigde Staten.  De harde verdediging van de Serven dwong Canada tot turnovers en beperkte hun Noord-Amerikaanse opponent tot 15 punten in het eerste kwart. Servië ging de rust in met een 52-39 voorsprong en gaf die nooit meer uit handen.

Tempo bepalen

"We wisten dat we het tempo van deze wedstrijd moesten bepalen, want als je hun ritme volgt, is het onmogelijk om ze te verdedigen", vertelde de Servische middenvelder Nikola Milutinov, die 16 punten scoorde en 10 rebounds pakte, aan verslaggevers. "We moesten de eerste klap uitdelen."

Shai Gilgeous-Alexander, Canada's belangrijkste scorer, passer en rebounder, werd in de eerste 15 minuten puntloos gehouden te midden van strakke dekking en overtredingen. Hij eindigde de wedstrijd met 15 punten, twee rebounds en negen assists, ver onder zijn toernooigemiddelde van 25 punten per wedstrijd.

De 19e editie van FIBA's vierjaarlijkse topevenement wordt zondag afgesloten met de kroning van een nieuwe kampioen. Titelverdediger Spanje werd uitgeschakeld in de voorrondes.