België verslaat Spanje in de finale van EK basketbal voor vrouwen

Linskens was met 18 punten en 15 rebounds een nachtmerrie voor Spanje.
Linskens was met 18 punten en 15 rebounds een nachtmerrie voor Spanje.@EuroBasketWomen
Na het grootste deel van de wedstrijd te hebben gedomineerd, verhinderde een laatste kwart vol zenuwen en fouten dat de nationale vrouwenploeg van Spanje de vijfde gouden medaille won. Het Belgische inside-spel met Emma Meesseman en Kyara Linskens - die de paint domineerden in punten en rebounds - overbluften de Spaanse speelsters. België won op deze manier het eerste Europees kampioenschap.

Het vrouwenteam van Spanje is meestal een succesvol in de finale. Van de vijf tot nu toe gespeelde wedstrijden hadden ze er vier gewonnen en alleen die in 2007 verloren. Ze waren op zoek naar hun vijfde titel. Het grote obstakel was de MVP van het toernooi. De Belgische Emma Meesseman was met 21,2 punten, 8,8 rebounds, 6 assists en 31,6 in efficiëntie een echte ster.

De grote verdienste van Spanje was echter, gedurende het hele toernooi, de kracht van het team. Zoals veteraan Silvia Domínguez zei, in elke wedstrijd kan een andere speler opvallen, maar ze dragen allemaal bij. De ploeg van Miguel Méndez begon met een solide verdediging en aanval: een 12-6 start was een serieuze waarschuwing voor de Belgen.

Het eerste kwart eindigde met 17-13 voor de Spanjaarden met Raquel Carrera (6 punten) als belangrijkste troef in de aanval. Meesseman, met acht, leidde opnieuw de West-Europeanen.

Queralt Casas was erg geïnspireerd en was een van de beste.
Queralt Casas was erg geïnspireerd en was een van de beste.@BaloncestoESP

Queralt Casas nam in het tweede kwart het scorende stokje over van Carrera. Met goede penetraties en een 2 uit 2 driepunters was zij de aanvallende referentie van het team. De verdediging was opnieuw de sleutel om met een voorsprong van zeven punten de rust in te gaan: 32-25.

De Belgen drongen aan in de derde tien minuten. Ze zochten Meesseman maar vonden haar nog niet zo makkelijk als in de rest van het toernooi. De Spaanse verdediging sloot de passing lanes goed af. Queralt en Raquel Carrera bleven het aanvalsspel van Spanje domineren. Een overhaaste finish van Silvia Domínguez voorkwam dat Spanje met meer dan 5 punten voorsprong (48-45) de laatste periode inging.

In de tijd waarin goud op het spel stond, begonnen de zenuwen zich af te tekenen bij de Spaansen. Beide teams misten schoten en zelfs schijnbaar gemakkelijke lay-ups. De Belgische Linskens maakte met een geweldige wedstrijd goed wat haar teamgenoot Meesseman soms niet kon bieden. Met nog 5 minuten te gaan namen de Belgen de leiding (54-55).

De laatste minuten werden zeer slecht beheerd door de vrouwen van Méndez, met een enorme inzinking in de aanval. België stal ballen en scoorde wel gemakkelijk. Daardoor verdween de overwinning uit het zicht.