Brentford mengt zich na zege in derby op Fulham in strijd voor Europees voetbal

Ivan Toney na de rake strafschop
Ivan Toney na de rake strafschopAFP
Ivan Toney scoorde voor de tiende keer een strafschop voor Brentford. Net als de voorgaande negen ging ook deze erin. Het waren ook de enige tien strafschoppen in de Premier League voor het team uit de Londense buitenwijk. Brentford versloeg mede door de benutte penalty Fulham met 3-2 in het Gtech Community Stadium.

Brentford is nu 20 maanden bezig aan hun avontuur in de Premier League en ging deze pittige Londense derby in na ongeslagen te zijn gebleven in de 21 wedstrijden waarin ze de leiding hadden genomen. Hun intentie om die reeks te verlengen vertaalde zich in een flitsende openingsfase van zes minuten, waarin Ivan Toney en Bryan Mbeumo beide Bernd Leno tot reddingen dwongen voordat de Bees een verdiende voorsprong namen. Een corner kwam op de rand van het strafschopgebied terecht en Ethan Pinnock was er als de kippen bij om toe te slaan. Zijn schot ketste af op Tim Ream en belandde zo in het doel.

Penaltyrecord

Er werd hard gevochten voor iedere grasspriet, maar grote kansen bleven uit. Twee vrije trappen bleken sleutelmomenten in het resterende deel van de eerste helft. De altijd gevaarlijke Mbeumo schampte met zijn inzet eerst de rechterpaal van Leno's doel, voordat Fulham laat in de eerste helft terug in de wedstrijd kwam. Andreas Pereira trof ook het houtwerk, maar Manor Solomon profiteerde van een fortuinlijke rebound en daarmee zijn vijfde doelpunt in evenveel wedstrijden binnenkopte.

Met Europese kwalificatie voor beide partijen nog in het verschiet, zorgde het doelpunt van de Israëliër voor een potentieel spannende tweede helft, zeker gezien de beslissing van scheidsrechter Anthony Taylor om een overtreding van Fulham-middenvelder Saša Lukić vlak voor de thee niet te bestraffen met een tweede gele kaart. Vijf minuten na de hervatting had de arbiter echter alsnog grote invloed op de wedstrijd met het toekennen van een strafschop. Issa Diop hield Christian Norgaard in het strafschopgebied vast. Ivan Toney schoot de daaruit voortvloeiende penalty met verve onder Leno's duikvlucht door, zodat Brentfords perfecte penaltyrecord in de Premier League gehandhaafd bleef.

Europees voetbal

Mathias Jensen stelde de overwinning vijf minuten voor tijd zo goed als veilig. Hij kon na een uitstekende solo en assist van Kevin Schade simpel binnentikken. De aansluitingstreffer van Carlos Vinicius in de 99e minuut kwam te laat. Brentford verstevigde hun positie in het linkerrijtje en staat met 38 punten op de negende plaats. Dat is nog maar één punt achter nummer zeven Fulham. Het behalen van Europees voetbal zou voor beide Londense clubs een enorm succes zijn.