Brighton pakt in extremis volle buit tegen ManUnited, zure nasmaak voor Zirkzee

Welbeck maakte de 1-0 tegen United
Welbeck maakte de 1-0 tegen UnitedProfimedia
Brighton heeft in de slotseconden de zege gepakt op Manchester United. Joao Pedro knikte in blessuretijd de winnende 2-1 binnen. Brighton kwam op 1-0 door Danny Welbeck en Amad Diallo maakte in de tweede helft gelijk. Invaller Joshua Zirkzee was nog heel ongelukkig betrokken bij de 1-2, die werd afgekeurd. Brighton heeft daardoor zes punten uit twee wedstrijden, United heeft er drie.

Bij de thuisploeg waren Jan Paul van Hecke, Joël Veltman en Yankuba Minteh voorzien van een basisplek. Bart Verbruggen en Mats Wieffer stonden beiden aan de kant met een blessure. Bij de bezoekers was er een basisplaats ingeruimd voor André Onana, Lisandro Martínez, Noussair Mazraoui en Mason Mount. Joshua Zirkzee, Matthijs de Ligt, Christian Eriksen en Antony namen plaats op de reservebank, terwijl Tyrell Malacia altijd nog kampt met een blessure.

De wedstrijd kwam langzaam op gang en het was de ploeg van Erik ten Hag die lichtelijk de overhand nam, maar de ploeg kwam niet veel verder dan het uitdelen van een paar speldenprikjes. Na iets meer dan een half uur spelen wist de thuisploeg de eerste grote kans van de wedstrijd op te zetten en dat leverde ook direct het openingsdoelpunt op. Kaoru Mitoma bracht de bal voor het doel en de verdediging van Manchester United stond zo matig gepositioneerd dat Danny Welbeck op zijn dooie gemak de 1-0 binnen kon glijden.

Het doelpunt was voor Welbeck zijn 100e clubdoelpunt uit zijn profcarrière. Het was alweer zijn zesde treffer tegen Manchester United, de club waarvan hij de jeugdopleiding doorliep. Alleen tegen West Ham United wist hij vaker het net te vinden (zeven keer). Vlak na de openingstreffer leken de bezoekers weer op gelijke hoogte te komen, maar de treffer van Rashford werd afgekeurd wegens buitenspel. In het restant van de eerste helft ontstonden er geen grote kansen meer.

United uit het niets op 1-1

Mason Mount bleef achter in de kleedkamer en werd vervangen door Joshua Zirkzee, die vorige week voor de winnende treffer zorgde bij zijn debuut.Toch was het Brighton dat voor het eerste serieuze doelgevaar zorgde in het tweede bedrijf. Minteh en James Milner haalden de trekker over, maar beide doelpogingen werden geblokt door een verdediger.

Met iets minder dan een uur op de klok verdubbelde Welbeck bijna de voorsprong, maar zijn kopbal spatte uiteen op de lat. Vlak daarna kwam Manchester United op zeer gelukkige wijze op gelijke hoogte. Amad Diallo sneed naar binnen vanaf de rechterflank en zag zijn inzet via Van Hecke, die tot dan toe een uitstekende wedstrijd speelde, in het doel eindigen.

Diallo maakte de 1-1 namens United
Diallo maakte de 1-1 namens UnitedProfimedia

Zirkzee ongelukkig

In de 70e minuut leken The Red Devils zelfs op voorsprong te komen. Diallo maakte andermaal een sprint over de rechterflank en bediende de meegelopen Bruno Fernandes, die de bal strak voor het doel schoof. Zirkzee kwam net niet bij de bal, maar bij de tweede paal was daar invaller Alejandro Garnacho om de bal in te tikken. Hij schoot de bal echter via de knie van Zirkzee in het doel en aangezien de Nederlander op dat moment buitenspel stond, werd de treffer wederom afgekeurd. In de laatste fase van de wedstrijd kwamen er veel ruimtes, maar beide ploegen wisten niet tot grote kansen te komen. Julio Enciso kreeg in de blessuretijd nog een schietkans, maar zijn poging was te hoog.

Het leek op een gelijkspel af te stevenen, maar Brighton ging er met de winst vandoor in de 95e minuut. Simon Adingra schepte de bal perfect op het hoofd van Pedro, die de bal makkelijk in het doel knikte. Zo won Brighton de wedstrijd met 2-1.