Brighton wint voor het eerst in 60 jaar van Stoke en bekert door na nipte zege

xxx
xxxProfimedia
Brighton & Hove Albion heeft de kwartfinale van de Emirates FA Cup bereikt door Stoke City met 1-0 te verslaan in het Bet365 Stadium. De overwinning maakt een einde aan 60 jaar wachten op een overwinning van de Seagulls op Stoke, na 16 wedstrijden zonder overwinning. Stoke komt uit in de Championship, Brighton in de Premier League.

Stoke heeft in hun laatste zes wedstrijden geen enkele keer achtereenvolgende overwinningen geboekt, en met hun laatste wedstrijd, een 1-0 nederlaag, hoopten de Potters dat die reeks zich zou voortzetten. De thuisploeg was al binnen vijf minuten dichtbij, toen Tyrese Campbell langs Lewis Dunk glipte en een sterke redding van Jason Steele afdwong bij de tweede paal. De Seagulls straften Stoke een paar minuten later bijna af voor hun gemiste kans, toen Jack Bonham een cruciale redding moest verrichten om een kopbal van dichtbij van Facundo Buonanotte uit het doel te houden.

Evan Ferguson

Brighton heeft het tot nu toe erg goed gedaan in het toernooi: het schakelde regerend kampioen Liverpool uit en versloeg het hooggeplaatste Championship-team Middlesbrough met 5-1. De Seagulls kwamen net na het half uur op voorsprong door de jonge Evan Ferguson, toen de Ier de bal in het doel schoof na schitterend werk van Kaoru Mitoma.

De staat van dienst van de Potters tegen ploegen die dit seizoen boven hen staan is niet bepaald goed, en met Brighton een divisie hoger was het voor de Stoke-fans hopen op een mirakel. Stoke's geringe kans werd in stand gehouden toen Bonham opnieuw in actie moest komen - deze keer moest de doelman Jeremy Sarmiento afstoppen, toen de inzet van de vleugelspeler onder de lat leek te verdwijnen.

Volgende ronde

De bezoekers kregen in de blessuretijd nog een kans om de voorsprong uit te breiden, toen Danny Welbeck vrij stond in het strafschopgebied. Desondanks hielden de gasten stand en verzekerden zich van de overwinning en hun plaats in de volgende ronde.