Charlison Benschop, Glynor Plet en ADO grote winnaars op rood gekleurde KKD-avondProfimedia
De vrijdagavond is in de Keuken Kampioen Divisie in de 20ste speelronde de helft van het programma afgewerkt. Dit als gevolg van de midweekse speelronde in de TOTO KNVB Beker, waarin De Graafschap, NAC Breda en ADO Den Haag afgelopen dinsdag succes behaalden. Zij gaan zaterdagavond in de koker voor de achtste finales en zijn in de competitie allemaal op hun eigen manier in de achtervolging. De Graafschap en Telstar waren de grote winnaars en stegen elk drie plekken. MVV lijkt af te haken in de strijd om de directe promotieplaatsen. Er vielen in vijf duels maar liefst vier rode kaarten.

ADO Den Haag – MVV (2-1)

MVV lijkt de aansluiting met Heracles Almelo en PEC Zwolle te verliezen. ADO Den Haag is juist in de winning mood. Na de winstwedstrijden in Dordrecht en Werkendam nam de ploeg van trainer Dick Advocaat in eigen stadion na tien minuten al een voorsprong door een treffer van Thomas Verheydt. Scheidsrechter Laurens Gerrets had flink wat gele kaarten nodig om de eerste helft in goede banen te leiden. Op slag van rust was het Koen Kostons die met zijn treffer beide ploegen weer in evenwicht bracht.

Met MVV in balbezit maar ADO Den Haag met de meeste doelpogingen, leek het duel af te stevenen op een gelijkspel. Daar dacht Tyrese Asante een minuut voor het verstrijken van de reguliere speeltijd echter anders over. De verdediger scoorde de 2-1 op aangeven van de eerste goalgetter Verheydt en stuurde ADO op die manier naar 23 punten uit 20 duels, nu nog slechts twee punten verwijderd van het linkerrijtje. MVV zag het gat in verliespunten met de top-2 groeien naar 10.

Roda JC – TOP Oss (1-1)

In Kerkrade kwam TOP Oss na drie minuten al brutaal op voorsprong toen Richonell Margaret een strafschop benutte en op die manier de 1-0 voor de uitclub op de borden bracht. Lorenzo Pique werd nog voor de pauze naar de kleedkamers gestuurd met een rode kaart en zo moest TOP de wedstrijd volmaken in ondertal. Dat leek lange tijd succesvol te lukken, maar de 68ste minuut van het duel bleek achteraf het kantelpunt. Toen kwam de van FC Groningen gehuurde Romano Postema weer eens als invaller binnen de lijnen. Hij wist in de vijfde minuut van de extra tijd de gelijkmaker te produceren. Zijn vierde treffer in deze competitie en zijn tweede gelijkmaker in de slotminuut (inclusief blessuretijd). Roda JC blijft door het punt op de negende plek van de ranglijst.

De Graafschap – Jong Ajax (3-0)

Met twee doelpunten en een applauswissel was Charlison Benschop in de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax onbetwist de grote man. Halverwege de eerste helft maakte hij voor 10.054 toeschouwers op De Vijverberg de eerste goal van de avond. Wat een manier om negen wedstrijden ‘droogte’ op te lossen. En als die ketchupfles één keer omgekeerd wordt bij een aanvaller, dan begint hij vaak te stromen. Ver in de tweede helft zag Benschop een doelpunt afgekeurd, maar in de 83ste minuut mocht hij toch de score verdubbelen.

Op dat moment stond Jong Ajax overigens al met twee man minder binnen de lijnen. Kristian Hlynsson was vlak voor rust al met rood van het veld gestuurd en na exact een uur spelen moest ook Neal Viereck eraan geloven. Hij stond als vervanger van Jorrel Hato pas een minuut binnen lijnen, toen hij weer moest inrukken. Bij de Doetinchemmers lieten twee invallers zich van hun betere kant zien. Zo was het Giovanni Korte die in de tweede minuut van de extra tijd de assist gaf op Devin Haan, die de eindstand op 3-0 bepaalde. De ploeg van trainer Adrie Poldervaart stijgt door de zege naar plek elf van de ranglijst en heeft het doelsaldo bijna in balans.

Telstar – Jong AZ (1-0)

In Velsen-Zuid zaten er niet geheel toevallig weer eens exact 1.983 toeschouwers in het BUKO Stadion. Het nieuws van de avond was overigens niet echt de nipte 1-0 zege in de streekderby tegen  Jong AZ, maar het feit dat de markante algemeen directeur en bestuursvoorzitter per 1 juli aanstaande na achttien seizoenen afscheid neemt van zijn functies.

Dat alles werd bekend na een avond waarop Glynor Plet het bijna 60-jarige Telstar al na zeven minuten op een 1-0 voorsprong had gebracht. Lange tijd leek er geen vuiltje aan de lucht voor de thuisclub, maar een kwartier voor tijd kwam doelman Ronald Koeman jr. nogal onbezonnen uit en moest hij inrukken van arbiter Stan Teuben. In de slotfase kwam er geen verandering meer in de stand en zo staat Telstar minimaal één weekend in het linkerrijtje, op plek 10. Jong AZ blijft achtste.

Helmond Sport – NAC Breda (2-2)

In het GS Staalwerken Stadion in Helmond kwamen 1.733 mensen kijken naar het optreden van hun Helmond Sport en provinciegenoten NAC Breda. Het eerste uur aan doelpunten geen gebrek in deze Brabantse derby. Na ruim een kwartier opende Jort van der Sande de score namens NAC. Een kwartier later maakte Eros Maddy zijn eerste voor Helmond Sport en werd het 1-1.

In de tweede helft deed Martijn Kaars een duit in het zakje voor Helmond (2-1) met al weer zijn achtste van het seizoen. Die goal werd echter meteen gepareerd met de achtste van het seizoen van Odysseus Velanas, die NAC Breda op gelijke hoogte bracht en uiteindelijk ook het 25e wedstrijdpunt veiligstelde voor NAC, dat nu 12e staat en – net als ADO en De Graafschap – zaterdagavond verneemt wat de tegenstander wordt in de achtste finales van het bekertoernooi.