Dag 4 Australian Open vrouwenenkelspel: Garcia, Bencic en Sabalenka door; Jabeur eruitProfimedia
Op de vierde dag van de Australian Open ging Veronika Kudermetova onderuit in de tweede ronde. Ze verloor in drie sets van de Amerikaanse Katie Volynets. Aryne Sabalenka won wel makkelijk met 2-0 Shelby Rogers, de landgenote van Volynets. Ons Jabeur werd in de laatste wedstrijd op dag 4 uitgeschakeld door de Tsjechische Marketa Vondrousova.

Vondrousova-Jabeur 2-1

De Tunesische tennisster Ons Jabeur is in de tweede ronde van de Australian Open uitgeschakeld. De nummer 2 van de wereld verloor met 1-6, 7-5, 1-6 van de Tsjechische Marketa Vondrousova.

De 28-jarige Jabeur, die vorig jaar nog de finales van Wimbledon en de US Open bereikte, kwam in Melbourne nooit verder dan de kwartfinales. Ook dit jaar had ze het lastig en had ze in de eerste ronde al drie sets nodig tegen de Sloveense Tamara Zidansek.

Jabeur kwam er in de eerste set amper aan te pas. Ze leverde twee keer haar service in en zag Vondrousova na 25 minuten de set binnenhalen op haar tweede setpoint, 1-6. De nummer 2 van de ranking herpakte zich in de tweede set. Hoewel ze zelf opnieuw twee keer werd gebroken, forceerde ze drie breaks bij haar tegenstandster, 7-5.

De opleving van Jabeur bleek van korte duur. Vondrousova snelde in de derde set naar een 5-0-voorsprong, voordat Jabeur nog wat terugdeed. Met een vierde break verzekerde de mondiale 86 uit Tsjechië zich echter van de overwinning.

Bencic-Liu 2-0

De Zwitserse nummer 10 van de wereld, Belinda Bencic, heeft met moeite gewonnen de Amerikaanse Claire Liu. De nummer 62 van de wereld maakte het de Zwitserse vooral in de eerste set heel moeilijk. Daarin kwam Liu namelijk al snel op een break voorsprong. Die gaf zein game 3 weer weg, maar in game 6 kwam ze weer een break voor. Daardoor stond het 4-2. Op 5-4 kreeg de Amerikaanse op haar eigen servicebeurt twee setpoints, maar benutte ze niet. Dat kwam haar duur te staan, want Bencic ging er uiteindelijk in de tiebreak met de winst van door (7-3): 1-0 in sets.

In de tweede set won Bencic haar eigen servicebeurt en dat is speciaal voor die set te noemen, want in de vijf volgende games werd opeenvolgend de servicebeurt vergooid. Bnecic pakte een break meer en nam dus het voortouw in de tweede set. Dat benutte ze, want alle servicesbeurten werden daarna behouden waar de laatste set in 6-3 eindigde.

Garcia-Fernandez 2-0

Nummer 4 Caroline Garcia had een zware kluif aan nummer 40 Leylah Fernandez. De Franse Garcia verloor in de vijfde game haar servicebeurt. Ze wist gelijk de rug te rechten en kwam via de rebreak op 3-3. Tot de tiebreak hielden beide dames de eigen service. In die beslissende tiebreak leek de winst te gaan naar de Candese, maar ze wist een 5-2 (tiebreak gaat tot 7 punten) niet te verzilveren. Garcia toonde enorme veerkracht en won de tiebreak en daarmee de set met 7-5.

In de tweede set werd het niet makkelijk vor Garcia. In de zesde game moest ze alle zeilen bijzetten om haar servicenbeurt niet weg te geven en dat deed ze met succes. Ze werkte twee breakpoints weg. Fernandez maakte kortgezegd de kansen gewoon nirt af en Garcia deed dat wel. Ook in game 10 liet de Canadees dat na, ze kreeg één setpoint, maar verzilverde de breakkans niet. Die klap kwam ze niet te boven, want ze leverde daarna gelijk haar servicebeurt in. Garcia service de wedstrijd vervolgens uit en won set 2 met 7-5.

Sabalenka-Rogers 2-0

De Wit-Russische Sabalanka had geen kind aan de nummer 51 van de WTA. De nummer 5 won heel eenvoudig in twee sets. Op het begin leek het wel een behoorlijke kluif te worden, in game 3 gaf ze namelijk al haar eigen servicebeurt weg. In de zesde set pakte ze de break terug met één breakpoint en kwam daardoor op 3-3 in de set. Ze won game 7 op haar eigen service en in game 8 gaf ze de tik die haar uiteindelijk ook makkelijk de wedstrijd zou bezorgen. Met haar derde breakpoint kwam ze in een lange game op 5-3 en serviceerde ze uit op 6-3. 1-0 in sets.

In set 2 ging het nog makkelijker voor de Wit-Rus. In game 3,5 en 7 wist ze te breaken waardoor ze met 6-1 de tweede set en daarmee de wedstrijd won. In de derde ronde wacht de Belgische Elise Mertens.

Volynets-Kudermetova 2-1

Nummer 9 van de wereld, Veronika Kudermetova, had op papier een makkelijke tegenstander aan nummer 113 Volynets. Maar niks bleek minder waar te zijn voor de Rus. In de eerste set wonnen beide vrouwen hun eerste drie servicebeurten. In de zevende game kreeg de Amerikaanse één kans om te breaken en die pakte ze gelijk. Ze pakte op de eigen service daarna geen fouten en won de eerste set met 6-3.

In de tweede set moest Kudermetova uit een ander vaatje tappen en dat deed ze ook. In de tweede leg wist ze gelijk haar eerste break van de wedstrijd te pakken. In de vijfde game gaf ze een break weg, maar ze anticipeerde daar snel op met een rebreak. Setwinst kwam daarna niet meer in gevaar, het werd 6-2 en daarmee 1-1 in sets.

In de allesbeslissende derde set had Kudermetova misschien het mentale voordeel, maar dat was niet te zien. Ze verloor haar eerste twee servicebeurten, waardoor Volynets al snel uitliep tot een 3-0 voorsprong. Kudermetova deed wat terug met een rebreak, maar kon niet doorpakken. Volynets won de derde set uiteindelijk met 6-2 en maakte daarmee de verrassing compleet.

In de volgende ronde mag ze weer proberen te stunten. Volynets neemt het dan op tegen nummer 22 Shuai Zhang