PDC WK dag 2 avondsessie: overtuigende Anderson in straight sets langs Whitlock

Bijgewerkt
Ally Pally maakt zich op voor de avondsessie
Ally Pally maakt zich op voor de avondsessieProfimedia
Het PDC World Darts Championship 2024 is in volle gang. Vanmiddag werd de eerste middagsessie van het toernooi afgewerkt en vanavond gaat het feest gewoon verder. De avond begint met drie partijen in de eerste ronde, maar de hoofdact is toch zeker de partij in de tweede ronde tussen oudgedienden Gary Anderson en Simon Whitlock.

PDC World Darts Championship 2024 - eerste ronde, best-of-5 sets - Alexandra Palace, Londen, Verenigd Koninkrijk

Jamie Hughes (#62) - David Cameron (#N.A.) (3-1)

Door een knappe 115-finish kwam Hughes - die nog nooit een PDC WK-wedstrijd won - in zijn eigen vierde leg op gelijke hoogte en ging de eerste set naar een beslissende vijfde leg. In een gezapige leg was het de Engelsman die door missers van Cameron de eerste break op het scorebord wist te zetten en de eerste set binnen sleepte.

Hughes - Cameron
Hughes - CameronPDC

Hughes miste twee pijlen op tops om de tweede set te pakken en Cameron zette de stand in zijn eigen vierde leg gelijk waardoor ook de tweede set naar een vijfde leg ging. Mede door een goed getimede 180’er, verschafte Cameron zich de kans om te breaken en liet die niet liggen: 1-1 in sets.

Door via de bullseye 89 uit te gooien wist Hughes in de derde leg van de derde set al te breaken voor een 2-1 voorsprong. Door twee keer 140 pakte de Canadees het initiatief in de vierde leg en brak direct terug en wederom moest de vijfde leg beslissing brengen. Hughes vond op het juiste moment de 180 en na legio missers van beide heren wist Hughes toch te breaken en op 2-1 in sets te komen.

Hughes wist voor het eerst te winnen in Ally Pally
Hughes wist voor het eerst te winnen in Ally PallyPDC

Terwijl het niveau nog wat verder daalde, kwam Hughes middels een break op 2-0 in de vierde set en daarmee op matchpoint. Cameron kreeg nog een kans nadat Hughes drie matchdarts miste, maar de vierde was raak voor de Engelsman, die voor het eerst wist te winnen in Ally Pally.

Hughes speelt op vrijdag 22 december in de tweede ronde tegen Krzysztof Ratajski.

Keane Barry (#41) - Reynaldo Rivera (N.A.) (3-1)

Rivera profiteerde in de eerste leg van missers van de jonge Ier en brak voor een 1-0 voorsprong. Om dat te bekronen opende hij de tweede leg met een maximum score, maar faalde op de dubbels waardoor Barry de stand gelijk kon trekken. Na het houden van zijn eigen leg kwam Barry door een Shanghai 20-finish middels een break in de vierde leg aan setwinst.

Barry - Rivera
Barry - RiveraPDC

In de eerste leg van de tweede set wist Rivera na het uitgooien van 66 voor het eerst zijn eigen leg te houden. De dubbels liepen niet bij de Filipijn, die verzuimde op 2-0 te komen door twee volle beurten te missen en Barry kwam op 1-1. De Ier kwam zelfs op voorsprong toen hij in de derde leg zelf wist te breaken. Rivera zette de stand pardoes gelijk toen hij na missers van Barry terug wist te breaken. Een vijfde leg moest beslissing brengen. Rivera kreeg twee pijlen op de dubbel voor de set, maar zag Barry op 2-0 komen.

Rivera won door een break voor de derde set op rij de eerste leg. In tegenstelling tot de eerste twee sets, kwam de Filipijn op 2-0 door zijn eigen leg te houden. Ondanks een twijfelachtige keuze om voor dubbel tops te gaan, wist Rivera ook de derde leg en daarmee de set te winnen.

Barry versloeg Rivera
Barry versloeg RiveraPDC

De vierde set begon met een break voor Barry, die moeite had met het langzame spel van zijn tegenstander. Rivera kreeg kansen om terug te breaken, maar miste twee pijlen op de dubbel en Barry kwam op matchpoint. Rivera stelde het Ierse feest nog even uit toen dubbel 20 eindelijk begon te lopen. In zijn eigen leg had Barry aan zijn eerste matchdart genoeg om zich te plaatsen voor de tweede ronde, waarin hij het gaat opnemen tegen Michael van Gerwen.

Scott Williams (#52) - Haruki Muramatsu (#149) (3-1)

Williams toonde aan bij de les te zijn en gooide Shanghai 20 om de Japanner in de eerste leg van de wedstrijd te breaken. Muramatsu liet zien dat er niet met hem te sollen viel en brak direct terug. De derde leg begonnen beide heren met 180, maar konden het niet opvolgen met een tweede. Na missers van Muramatsu werd de derde break op rij een feit. Muramatsu trok de stand opnieuw gelijk en een vijfde leg moest de beslissing brengen. Die leg werd ook weer een break, mede dankzij twee missers van Muramatsu op de tops.

Williams - Muramatsu
Williams - MuramatsuPDC

De Engelsman wist als eerste zijn eigen leg te houden en kwam in de tweede set op een 1-0 voorsprong. Wat Williams wel lukte, lukte Muramatsu niet en het werd in de leg van Williams 2-0. Williams leek makkelijk afstand te nemen en won de set in straight legs.

Muramatsu wist in de eerste leg van de derde set voor het eerst zijn eigen leg te winnen. Dat de wedstrijd volgens de Japanner nog niet afgelopen was, werd duidelijk toen hij Williams brak en op 2-0 kwam. Middels een 108-finish won Muramatsu in stijl de derde set met 3-0.

De opmars van Muramatsu duurde voort en won zijn vierde leg op rij, nadat hij Williams wederom een break toediende. De kans om de break te verzilveren werd laten liggen en Williams won na vier legs eindelijk weer een leg. Door ook netjes zijn eigen leg te houden kwam de Engelsman op matchpoint. De vierde leg ging naar Muramatsu na een knappe 116-finish en Williams mocht beginnen aan de vijfde leg. Door 127 uit te gooien op het moment dat het echt nodig was, besliste Williams de wedstrijd.

Williams treft in de tweede ronde Danny Noppert.

PDC World Darts Championship 2024 - tweede ronde, best-of-5 sets - Alexandra Palace, Londen, Verenigd Koninkrijk

Gary Anderson (#21) - Simon Whitlock (#43) (3-0)

Anderson begon de wedstrijd meteen met 180, daar zette Whitlock 27 tegenover. The Flying Scotsman was in 11 darts uit en kwam op 1-0. 156 bracht Anderson in de leg van de Australiër op 16 en in 14 darts ging ook de tweede leg uit. Whitlock liet Anderson ontsnappen in zijn eigen derde leg en de set ging simpel naar de tweevoudig wereldkampioen.

Anderson - Whitlock
Anderson - WhitlockPDC

Ook de eerste leg van de tweede set ging naar Anderson, die opnieuw wist te breaken. Whitlock zag Anderson uitlopen naar 2-0, maar vond aansluiting door zijn eerste leg van de wedstrijd te winnen. Het mocht niet baten voor The Wizard, die zich niet terug kon knokken in de set en met 2-0 achterkwam.

De derde set begon met een break voor Whitlock. Lang kon hij daar echter niet van genieten en Anderson rechtte zijn rug in de tweede leg. In zijn eigen leg kwam Anderson op matchpoint en in de vierde leg begon hij met 180. Whitlock wist de vierde leg te pakken en de vijfde leg moest beslissing brengen. Whitlock kreeg een pijl op de bullseye, miste en zag Anderson 116 finishen voor een 3-0 overwinning.