PDC WK dag 6 middagsessie: Niels Zonneveld verliest van Ross Smith

Bijgewerkt
Het publiek in Alexandra Palace zit er weer klaar voor
Het publiek in Alexandra Palace zit er weer klaar voorProfimedia
Het WK darts gaat door. Vanmiddag zijn er weer drie partijen in de eerste ronde en aansluitend een wedstrijd in de tweede ronde. Niels Zonneveld mag het daarin opnemen tegen voormalig Europees kampioen Ross Smith.

PDC World Darts Championship 2024 - eerste ronde, best-of-5 sets - Alexandra Palace, Londen, Verenigd Koninkrijk

Radoslav Szaganski (#69) - Marko Kantele (#145) (3-2)

Szaganski miste in de derde leg van de eerste set twee setpijlen en werd een beurt later teruggebroken door Kantele. De Fin miste in de vierde leg zes pijlen om de stand gelijk te maken en zag Szaganski de set winnen.

Szaganski - Kantele
Szaganski - KantelePDC

Net als in de eerste set werd Kantele bij de eerste mogelijkheid gebroken. Het niveau was niet bijster hoog en Kantele brak in leg twee terug. Beide heren hielden hun eigen leg en een vijfde leg moest beslissing brengen. Kantele mocht die beginnen en kreeg alle tijd van Szaganski om de set te winnen.

In de derde set ging het wederom naar een vijfde leg. Szaganski mocht die beginnen, maar het was Kantele die na missers van de Pool er met de setwinst vandoor ging.

Na een break kwam Szaganski in set vier traditiegetrouw op een 1-0 voorsprong. De eerste 100+-finish van de wedstrijd leverde Kantele de break terug op. Ook in de derde leg vond er een break plaats en de Pool kwam op 2-1. Omdat hij de eerste was die zijn eigen leg hield in de set, kwam Szaganski op 2-2 in sets.

Szaganski
SzaganskiPDC

De eerste leg die in 15 darts of minder uitging en een 142-finish brachten Szaganski in de vijfde set op voorsprong. Een leg later brak hij zijn tegenstander en kwam op matchpoint. Kantele kreeg nog even de kans om terug te komen in de set, maar zag Szaganski er met de volle buit vandoor gaan.

Szaganski speelt in de tweede ronde tegen Raymond van Barneveld.

Steve Lennon (#58) - Owen Bates (#121) (3-2)

Bates wist al in de eerste leg te breaken en kwam daarna niet meer in de problemen. De dubbels liepen nog niet geweldig bij de heren. Bates gooide drie van de tien pijlen op de dubbels raak, Lennon een van de negen.

Lennon - Bates
Lennon - BatesPDC

De tweede set leverde geen breaks op, dus Bates kwam op 2-0 in sets. Met een aantal mooie finishes gaf hij Lennon geen kans om de set af te pakken. De jonge Engelsman gooide 101, 108 en 94 uit in zijn gewonnen legs.

Na missers van Lennon werd de Ier in de eerste leg van de derde set direct gebroken. Lennon gooide zijn twee beste legs van de wedstrijd en kwam op 2-1 voor. Door een 118-finish pakte hij de set.

De eerste drie legs van de vierde set leverden breaks op, maar Lennon wist zijn eigen vierde leg te houden en bracht de stand op 2-2 in sets. De comeback van Lennon werd compleet nadat hij in de vierde leg van de beslissende set Bates wist te breaken.

Lennon neemt het in de tweede ronde op tegen Jonny Clayton.

William O’Connor (#38) - Bhav Patel (NA) (3-0)

In de eerste set werd Patel al twee keer gebroken door O’Connor, die de set met 3-0 in legs won. In de eerste leg was Patel net op een finish gekomen, maar O'Conner gooide 112 uit. Ook in zijn eigen leg gunde de Ier de Indiër geen kans op de leg. In de derde mocht Patel het proberen op 116, maar hij miste de tripels, waarna tops geen probleem was voor O'Connor.

O'Connor - Patel
O'Connor - PatelPDC

De tweede set gaf hetzelfde beeld als de eerste. O'Connor gooide veel beter dan Patel en sleepte hem met 3-0 binnen. In de eerste leg kreeg Patel overigens wel zijn enige dart op een leg om 157 uit te gooien. Het was helaas te mooi om waar te zijn en zijn enige kans om de wedstrijd wat spanning in te blazen ging verloren. Hij werd vervolgens weer gebroken in de leg die de enige 180 van de wedstrijd voorbij zag komen (van O'Connor), en de Ier won zijn zesde leg op rij met 15 pijlen.

Patel kon ook in de derde set geen vuist maken, of iets wat daarop leek. Net als in de eerste set ging zijn eerste leg verloren op het moment dat hij op een finish was gekomen. O'Connor zette de deur op een kiertje in de tweede leg voor een break, maar Patel vond niet de tripels die hij nodig had om 147 uit te gooien. De negende en laatste leg was weer meer van hetzelfde. Patel kreeg nog de kans om op het scorebord te komen, maar miste op 116, waarna O'Connor drie matchdarts kreeg op tops. Zijn eerste ging in de 20, maar de tweede nestelde zich veilig in de dubbel 10, waardoor de wedstrijd met het grootste krachtsverschil tot nu toe ten einde kwam.

Statistieken O'Connor - Patel
Statistieken O'Connor - PatelPDC

In ieder statistiek werd de dominantie van de Ier uitgedrukt. Hij gooide 12 keer 140+, Patel deed dit slechts tweemaal, beide in de eerste set. O'Connor eindigde op een goede 75 procent op de checkouts, Patel op 0, hij had ook alleen die ene kans gehad aan het begin van de tweede set. Ook het verschil in het 3-dart gemiddelde was groot: 98,74 voor O'Connor, tegenover 82,00 voor Patel.

O'Connor treft in de volgende ronde Chris Dobey, de nummer 17 op de plaatsingslijst.

PDC World Darts Championship 2024 - tweede ronde, best-of-5 sets - Alexandra Palace, Londen, Verenigd Koninkrijk

Ross Smith (#16) - Niels Zonneveld (#83) (3-1)

Zonneveld moest gaan gooien nadat hij pas te weten was gekomen dat zijn oma was overleden. De eerste set ging vrij kansloos verloren in drie legs. Smith mocht beginnen en schoot uit de startblokken met een 180. Zonneveld bleef achter op zijn niveau, maar het lukte Smith niet om 85 uit te gooien, waardoor Zonneveld nog een kans kreeg op 119, maar dat was te veel gevraagd.

In de leg van Zonneveld gooide Smith de tweede 180 van de wedstrijd, maar dat was de enige 140+ worp van de leg, en het krachtsverschil was te groot. Zonneveld slaagde er niet in 137 uit te gooien, Smith raakte de dubbel 8. De derde leg bevatte de eerste echte kansen voor Zonneveld, maar hij miste drie keer de dubbel nadat Smith gefaald had op 48.

Smith - Zonneveld
Smith - ZonneveldPDC

In de eerste leg had Zonneveld weer de kans om op het scorebord te komen, maar hij miste weer drie darts op de dubbel, tot zijn grote moedeloosheid, en de break was een feit. Heel even bestond het gevaar dat de wedstrijd in een net zo zware afgang zou eindigen als de vorige dat had gedaan voor Patel, maar dat was het moment dat Zonneveld zich oprichtte. Hij brak terug door eindelijk raak te gaan gooien op de dubbels, en maakte het zelfs 2-1 met zijn eerste 180 van de wedstrijd.

Smith hield zijn eigen leg daarna wel in huis, nadat Zonneveld een setpijl had gemist. In zijn eigen leg liet hij het helaas ook weer afweten. De tripels werden niet gevonden en de Brit zette zich weg op 32, terwijl Zonneveld nog niet op een finish was gekomen. De eerste setpijl van Smith was wel raak.

De derde set begon met een Big Fish voor Smith. Het was de tweede 170 finish van het toernooi en deze werd met luid gejuich ontvangen door het publiek. Deze kwam net nadat Zonneveld zijn tweede 180 van de wedstrijd had gegooid. De tweede leg hield Zonneveld net aan in huis, en daarmee bleef hij een sprankje hoop houden op setwinst.  Daarvoor was het nodig dat Smith wat steken ging laten vallen en dat gebeurde ook, waardoor Zonneveld het op 160 mocht proberen. Hij miste echter alle tripels. Smith gooide wel zijn tripel om 96 uit te gooien, maar miste twee op de dubbel. Zonneveld slaagde er niet in om 100 uit te gooien en de kans op de nodige break ging verloren.

De vierde leg begon spectaculair met twee 180’s. Smith liet het daarna iets meer afweten, waardoor Zonneveld drie pijlen kreeg op tops. De tweede ging in de dubbel 10, waardoor het 2-2 stond en een break nodig was om een vierde set af te dwingen. Na een aantal weinig bijzondere worpen stond Smith op 141, Zonneveld op 138. Smith zette zich niet goed weg op 115. Zonneveld iets beter op 80. Smith raakte zijn tripel, maar miste de matchdart. Zonneveld raakte zijn tripel, en vond de dubbel 10 direct: 2-1.

Set vier begon gelijk met een break. Het verschil in scores drukte zich weer uit, en ditmaal kreeg Zonneveld niet de gelegenheid Smith af te straffen op het missen van checkouts. Leg twee zag weinig tripels van beide spelers en Smith gooide 85 uit voor een snelle 2-0 voorsprong, en tevens matchpoint. Zonneveld hield zijn leg ditmaal echter in huis, want het lukte Smith niet 121 uit te gooien.

Dus mocht de Brit aanleggen om de wedstrijd in zijn eigen leg uit te gooien. Hij begon echter met 45, waarop Zonneveld 140 gooide. Het initiatief lag bij Zonneveld, die zich wegzette op 86, terwijl Smith 119 moest uitgooien. Die miste echter de bull, waardoor het aan de Nederlander was om de set naar zijn hand te zetten. Hij faalde echter jammerlijk. Smith had aan een matchdart genoeg om Zonneveld uit te schakelen.

Statistieken Smith - Zonneveld
Statistieken Smith - ZonneveldPDC

Al met al was dat ook de terechte uitkomst van de wedstrijd. Smith gooide een 3-dart gemiddelde van 95,01, Zonneveld 90,75. Het checkoutpercentage van de Brit was 40,74, dat van de Nederlander 31,58. Smith speelt de volgende ronde tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Chris Dobey en William O'Connor. Als hij die wint staat wellicht een Smith-showdown op het programma, want wereldkampioen Michael Smith bevindt zich aan die kant van het schema.