Mike De Decker overmeestert Luke Humphries in de finale en wint World Grand Prix

Mike De Decker viert het grootste succes uit zijn carrière
Mike De Decker viert het grootste succes uit zijn carrièrePDC
Mike De Decker heeft de grootste titel uit zijn carrière gewonnen. Dankzij een 6-4 overwinning in de finale op titelverdediger en wereldkampioen Luke Humphries vierde de Belg zijn eerste TV- en Major-titel in zijn nog prille carrière.

In augustus won De Decker de Players Championship 16 om zijn eerste titel op de PDC Tour op te eisen. Het succes op de World Grand Prix is verreweg zijn beste overwinning op een Major - zijn vorige beste poging was de laatste 32 op de UK Open. Humphries miste een zesde Major-succes - op hetzelfde toernooi waar hij een jaar geleden zijn eerste won.

De Decker bouwt voorsprong uit

De Decker won voor de wedstrijd de bullout - een voordeel dat beslissend kan zijn. Dit werd echter snel tenietgedaan toen de Belg, die tijdens het toernooi altijd beter aan de legs was begonnen dan zijn tegenstanders, de start van de wedstrijd miste en pas dubbel 16 raakte met de vierde dart. Humphries brak meteen en maakte er 2-0 van, maar "The Real Deal" werd daarna wakker en nam een succesvoller aandeel in de set. Hij brak terug voor 2-2, maar nadat De Decker een setdart miste werd het alsnog 1-0 in sets voor "Cool Hand Luke".

Na de eerste setpauze bleef de actie intens. Het was De Decker die als eerste profiteerde van de gemiste dubbels van Humphries om de break te behalen voor 2-1. De nieuw verkregen voorsprong duurde echter niet lang voordat de wereldkampioen terugbrak met een 105 checkout. Het ging er wild aan toe in de decider van de tweede set: De Decker kon 72 niet uitgooien, maar Humphries miste ook drie setdarts - de Belg greep nu wel zijn kans en trok de setstand gelijk.

De derde set werd een Mike De Decker show. De Belg speelde een ongelooflijk 3 dart-gemiddelde van 107, benutte 50% van zijn finishes en stond zijn tegenstander geen enkele checkout-poging toe. De 3-0 leverde hem zijn eerste voorsprong van de wedstrijd op.

De Decker behield de overhand in de wedstrijd. In tegenstelling tot zijn tegenstander pakte hij nu steeds de eerste leg - wat uiteindelijk het verschil bleek in de vierde set. Bij 1-1 verzuimde Humphries het initiatief in de leg te pakken op zijn eigen worp, waardoor De Decker meteen de controle overnam en uiteindelijk brak. Voor de volgende 154 checkout om het 3-1 in sets te maken, ontving "The Real Deal" een waarderende handdruk toen hij de volgende pauze inging.

De fans in Leicester zagen daarna een vergelijkbaar beeld als voorheen: De Decker domineerde Humphries, terwijl "Cool Hand Luke" zijn tegenstander kansen bleef geven. De Engelsman miste vijf darts op dubbel 15 bij 0-1 en moest dus 0-2 toegeven. Het ging er vervolgens weer wild aan toe toen beide spelers de ene na de andere dart misten op de dubbels, voordat het Humphries was die wist terug te breken. De set werd echter rustiger en met elk een leg ging ook set vijf naar "The Real Deal" voor 4-1.

Humphries' inhaalrace loopt op niets uit

Humphries leek helemaal van slag en zo zelfverzekerd als hij was aan het begin van de legs, zo zwak was hij ineens aan het einde. De Decker profiteerde opnieuw twee keer en nam een 2-0 voorsprong. Cool Hand Luke bracht echter orde op zaken in het midden van de zesde set: Met een 149 checkout, gevolgd door een 152 checkout, trok hij de stand gelijk op 2-2 en zette vervolgens door. De setwinst voor 2-4 was zijn eerste sinds 1-0.

Het zou de comeback van de Engelsman worden in de wedstrijd. Humphries brak meteen in de zevende set om er 1-0 van te maken en bevestigde dit met een dominante leg voor 2-0. De Decker probeerde terug te komen in de set en gooide 156 uit om er 1-2 van te maken, maar na het missen van een breakdart moest hij 1-3 accepteren en zag zijn tegenstander dichterbij komen.

De Decker liet zich niet afschrikken en profiteerde meteen van het feit dat "Cool Hand Luke" niet in de leg kwam aan het begin van de achtste set. "The Real Deal" pakte de break, maar moest deze in de volgende leg direct weer teruggeven na het missen van de dubbel. Beide spelers hielden vervolgens hun leg in huis, ook al kwam Humphries dicht bij een 170 checkout om te breken. Desondanks bracht de Engelsman de setstand op 4-4.

Het niveau van deze wedstrijd daalde. Veel werd beslist door het voordeel van de toss. Hierdoor kon De Decker de break veiligstellen op 2-1 in de negende set: Humphries kwam niet in zijn leg, waardoor de Belg kon uitlopen naar 5-4.

Na drie sets op rij verloren te hebben, leek dit de boost die "The Real Deal" nodig had. De Belg was opnieuw de sterkere speler in de tiende set en verzekerde zich van de break op 1-1 dankzij twee 180's, maar Humphries gaf niet op en verzekerde zich ook van de directe re-break. De Decker liet zich hierdoor niet van de wijs brengen en gebruikte zijn eerste matchdart om het grootste succes uit zijn carrière te behalen.