Twee stunts en winst van top-seed Luke Humphries in kwartfinales World Grand Prix

Mike De Decker won in straight sets van James Wade
Mike De Decker won in straight sets van James WadeProfimedia / ČTK / imago sportfotodienst / Harald Deubert
Mike De Decker en Ryan Joyce, de nummers 36 en 35 van de wereld, hebben zich vrijdagavond in Leicester samen met Luke Humphries (#1) geplaatst voor de halve finales van de World Grand Prix. In de laatste kwartfinale gaat tussen Joe Cullen (#19) en Dimitri Van den Bergh (#14) wist laatstgenoemde een Engels-Belgische finale te garanderen.

Mike De Decker kwam vrijdagavond in de eerste kwartfinale in de Mattioli Arena uitstekend voor de dag tegen James Wade (#18). Na de zeges op Damon Heta en Gary Anderson had de Belg De Decker sowieso al een droomtoernooi in de maak. Een rommelige eerste set met vier breaks gevolgd door een zege in de vijfde leg door De Decker leverde de Belg een voorsprong op.

De tweede set verliep zelfs volledig ‘against de darts’ en dat Wade die set begon, was voor hem in dit geval dus een nadeel. Volledig tegen alle verwachtingen kende de derde set in vijf legs dan weer géén break en zo werd die in 3-2 een prooi voor de Decker, die de wedstrijd daarmee met 3-0 won en in de halve finale de winnaar zou treffen van Cullen vs. van den Berg.

Vijf setter

De tweede kwartfinale was een Engels onderonsje tussen Rob Cross (#4) en Ryan Joyce. Cross kwam via 3-1 op voorsprong, waarna Joyce in 3-2 de stand weer in evenwicht bracht. De derde set kende aan het begin een break en werd een prooi voor Joyce. In de vierde set bleek de vijfde leg cruciaal. Joyce verloor die mogelijkheid om het duel binnen te slepen, maar Cross pakte zijn laatste kans. In de derde leg van de vijfde set liet Cross zich echter breken en vervolgens wist Joyce wél het duel binnen te slepen.

In de halve finale is Luke Humphries de volgende tegenstander van Joyce. Humphries nam het op tegen de Welshman Jonny Clayton (#7) en brak zijn tegenstander meteen in de eerste leg en won de eerste set met 3-1. In de tweede set werd Humpries juist aan het begin terug gebroken en werd het 1-1. In set 3 kwam Humphries terug van een 2-0 achterstand om vervolgens met 3-2 te winnen. Ook de vierde set kende vijf legs en was een prooi voor Humphries, die daarmee de tegenstander wordt van Ryan Joyce.

In de laatste kwartfinale van de avond nam Joe Cullen een 1-0 voorsprong na een spannende set die in 3-2 eindigde. Dimitri Van den Bergh wist de achterstand om te buigen en won de tweede, derde en vierde set vervolgens met 3-1. Dat was daarmee ook de eindstand in de wedstrijd. Van den Bergh treft zaterdagavond in de halve finales zijn landgenoot Mike De Decker (21.30 uur Nederlandse tijd) en daarmee is een Engels-Belgische finale op zondag gegarandeerd. Luke Humphries en Ryan Joyce spelen vanaf 23.00 uur in Leicester om de tweede finaleplaats. Deze duels worden in best-of-9 sets gespeeld. Humphries is de titelverdediger op de World Grand Prix.