World Grand Prix dag 1: flinke Nederlandse exodus op eerste dag

Dirk van Duijvenbode vloog er in de eerste ronde al uit op de World Grand Prix
Dirk van Duijvenbode vloog er in de eerste ronde al uit op de World Grand PrixProfimedia
Maandag begint de Darts World Grand Prix in Leicester, Engeland. De eerste avond ziet al drie Nederlanders in actie komen met Dirk van Duijvenbode al in de eerste pot.

Dirk van Duijvenbode 1-2 Brendan Dolan (3-0 1-3 0-3)

Na een foutloze eerste set wist Dirk van Duijvenbode het niet meer op de rit te krijgen tegen Brendan Dolan en vloog de 'Aubergenius' er al in de eerste ronde uit van de World Grand Prix. De mannen gooiden beiden een matig gemiddelde van onder de 85 en Dolan was even zo matig op de dubbels (42%), maar op de momenten die er toe deden stond Van Duijvenbdode niet op en kon Dolan toeslaan, wat de Noord-Ier ook deed.

Jose de Sousa 1-2 Gary Anderson (3-2 0-3 2-3)

De Sousa was ijzersterk in zijn eigen legs met een gemiddelde van 104, maar moest uiteindelijk toch het onderspit delven tegen Gary Anderson op de World Grand Prix. De Sousa won de eerste set door Gare Anderson in de laatste leg te breken, maar verloor zijn eigen tweede set in een whitewash en wist ook in de spannende derde set geen trucjes uit te halen om Anderson, die in De Sousa's legs juist een gemiddelde van bijna 100 wist te halen, van de zege te weerhouden.

Krzysztof Ratajski 2-1 James Wade (1-3 3-0 3-2)

Een razende start van James Wade, onder meer met een 132-finish om Ratajski in zijn eerste leg te breken, was niet genoeg voor de nummer 16 van de wereld om de volgende ronde van de World Grand Prix te bereiken. Ratajski verloor allebei zijn eigen legs in de eerste set, maar herstelde zich knap met een foutloze tweede set en kwam in de derde en beslissende set van 0-2 achter terug om de wedstrijd te winnen. Voor Ratajski was dit alweer de derde zege op Wade op rij.

Martin Schindler 2-1 Raymond van Barneveld (3-2 2-3 3-1)

Ook Raymond van Barneveld is het niet gelukt de volgende ronde van de World Grand Prix te bereiken. Er was wederom een beslissende derde set voor nodig, maar een dubbelpercentage van slechts 30% weerhield ‘Barney’ van een ticket voor de kwartfinales. Van Barneveld verloor de eerste set na een break van Schindler in Van Barneveld’s tweede eigen leg, die hem de set had kunnen winnen. Schindler won de laatste leg en kwam zodoende op 1-0 in sets.

In de tweede set behielden beide spelers al hun eigen legs en wist de Nederlander het klusje te klaren met een weliswaar onzekere maar beslissende tops-finish. De derde set was echter niet voor Van Barneveld weggelegd: Schindler begon en hield zijn eerste twee legs alvorens de Duitser Van Barneveld brak in zijn laatste leg en het lot voor de Hagenaar zo beslechte.

Nathan Aspinall 1-2 Stephen Bunting (1-3 3-2 2-3)

Nathan Aspinall, de mondiale nummer 5, is de volgende grote naam die het veld moest ruimen in Leicester. Een mooie partij tussen Aspinall en Bunting begon met een 1-3 zege voor Stephen Bunting in set 1, waarna Aspinall de tweede set greep met 3-2. De derde en beslissende set ging hard van start met twee breaks en Aspinall die op een haar na een 164 finish miste. Beide spelers behielden echter hun laatste legs en de pot ging uiteindelijk naar Bunting.

Gerwyn Price 2-0 Danny Noppert (3-2 3-0)

Na Dirk van Duijvenbode en Raymond van Barneveld is Danny Noppert de volgende Nederlander die is uitgeschakeld in de World Grand Prix. Gerwyn Price had in het begin moeite met het openen van zijn legs en miste veel dubbels, maar Noppert wist niet genoeg gebruik te maken van de opgebouwde voorsprongen en werd in een mogelijk set-winnende vierde leg gebroken door Price, waarna de Welshman ook de laatste leg en daardoor de eerste set pakte. De tweede set was al snel klaar voor Noppert: Price brak Noppert in beide legs van de Fries en Noppert werd met een 3-0 setnederlaag al vroeg naar huis gestuurd. Michael van Gerwen is nu de enige overgebleven Nederlander in de World Grand Prix.

Michael Smith 2-0 Callan Rydz (3-0 3-1)

Michael Smith heeft Callan Rydz met een flinke veeg uit de pan naar huis gestuurd. Een furieuze eerste set, waarin Michael Smith een ongekend gemiddelde van 110 haalde, en liefst een gemiddelde van 136,6(!) in zijn eigen leg, bracht Smith razendsnel op een 1-0 voorsprong in sets. Callan Rydz begon de tweede set uiterst prima met een 126 finish, maar moest in allebei zijn legs hierna zijn meerdere erkennen in de regerend wereldkampioen, die de klus klaarde met een 3-1 setwinst en een ticket voor de tweede ronde in de World Grand Prix; slechts de derde keer ooit dat Smith uit de eerste ronde komt.

Rob Cross 1-2 Andrew Gilding (3-0 1-3 2-3)

Andrew Gilding heeft voormalig wereldkampioen Rob Cross eruit geknikkerd. De UK Open-kampioen kwam terug na een set achterstand. Cross begon namelijk beter aan de partij en won de eerste vier legs. Daarna won Gilding er vier op rij en kwam hij voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. Cross voht zich nog sterk terug in de derde set, kwam op matchpoint, maar moest de laatste twee legs aan Gilding laten, die zijn eerste Grand Prix-overwinning ooit boekte.