World Grand Prix zit erop voor Nederlanders, Belgen wel door naar achtste finales

Van Gerwen ligt er na een ronde uit in Leicester
Van Gerwen ligt er na een ronde uit in Leicester Credit: Godfrey Pitt / Actionplus / Profimedia
De World Grand Prix 2024 zit er na de eerste ronde op voor de Nederlandse darters. Nadat maandag Raymond van Barneveld en Gian van Veen werden uitgeschakeld, ondergingen Michael van Gerwen en Danny Noppert dinsdagavond hetzelfde lot.

Noppert, de nummer 15 van de wereldranglijst, ging in het Engelse Leicester met 2-1 in sets onderuit tegen voormalig wereldkampioen Gerwyn Price. De Welshman gooide 83,33 gemiddeld en kon het niet laten om na de wedstrijd via sociale media te reageren op zijn niveau.

“Als ik zo slecht speel en toch win, kan ik niet wachten tot dat ik goed ga spelen,” aldus de nummer zeven van de wereld op Instagram.

Van Gerwen ging verrassend onderuit tegen de Noord-Ier Daryl Gurney: 2-0. De nummer drie van de wereld gooide 86,94 gemiddeld en won geen enkele van de zes gespeelde legs.

Van Gerwen won de World Grand Prix zes keer, maar moest nu toezien hoe de winnaar van 2017 hem al in de eerste ronde een pootje lichtte, waardoor het toernooi er voor alle vier de Nederlanders opzit.

Belgen

De Belgische darters deden het een stuk beter. Mike De Decker boekte een 2-1 zege op top 10-speler Damon Heta, terwijl Dimitri Van den Bergh met dezelfde cijfers won van Luke Woodhouse.

In een gevecht tussen twee oud-wereldkampioenen won de 53-jarige Gary Anderson van zijn 19 jaar jongere opponent Michael Smith: 2-1. Even later was James Wade met dezelfde cijfers verantwoordelijk voor de uitschakeling van tweevoudig wereldkampioen Peter Wright.

Woensdagavond beginnen de achtste finales. Daarin komt onder anderen wereldkampioen en titelverdediger Luke Humphries in actie tegen de Duitser Ricardo Pietreczko, die verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Van Barneveld.

De World Grand Prix duurt tot en met zondag.