De World Matchplay gaat van start: vijf debutanten, vier Nederlanders en twee favorieten

Aspinall won in 2023 de Matchplay en pakte zijn eerste major
Aspinall won in 2023 de Matchplay en pakte zijn eerste majorProfimedia
Zaterdagavond is de aftrap de World Matchplay in Winter Gardens Blackpool. In de Engelse hal wordt de op een na grootste major afgewerkt in het darts van 13 t/m 21 juli. Vier Nederlanders doen er mee, waaronder een debutant. Vorig jaar won Nathan Aspinall de trofee, maar dit jaar lijkt hij niet een van de kanshebbers te worden.

23 juli 2023 won Aspinall in de finale met 18-6 van Jonny Clayton en won zo zijn allereerste, en tot nu toe ook enige, major in zijn loopbaan. De World Matchplay wordt in het darten, naast het WK, gezien als het grootste toernooi. Qua prijzengeld is de Premier League wel groter, alleen daar kunnen spelers niet stijgen in de ranking. Aspinall won die avond 200.000 pond, wat ook dit jaar het prijzengeld is voor de winnaar.

Wie zijn de kanshebbers?

Zowel Clayton als Aspinall zijn dit jaar weer van de partij, maar laatstgenoemde lijkt zijn titel niet te kunnen prolongeren. De Engelsman maakte er geen geheim van dat hij nog altijd kampt met een polsblessure. Ook bij de bookies is hij dan zeker niet de favoriet. Ook Gerwyn Price heeft nog last van gezondheidsklachten. Hij moest daardoor de World Cup aan zich voorbij laten gaan, maar kwam afgelopen week op de vloer weer in actie. Ook hij lijkt daardoor geen kanshebber op de titel. Wie dat wel zijn, zijn Luke Humphries en Luke Littler.

Humphries won onlangs nog de World Cup met Michael Smith en is weer in bloedvorm. Hij won in 2023 de World Grand Prix, de Players Championship Finals, de Grand Slam of Darts en in 2024 dus al de World Cup en het WK. De nummer 1 van de wereld werd vorig jaar in de halve finale van de Matchplay uitgeschakeld door Clayton. Littler is een debutant op de Matchplay, maar we weten allemaal dat hij daar als geen ander mee kan omgaan. De Premier League won hij bijvoorbeeld ook met zijn eerste poging. Littler was niet heel goed op de laatste twee vloertoernooien, maar zal ongetwijfeld met veel vertrouwen aan de oche verschijnen.

Nederlanders

Hij neemt het in de eerste wedstrijd wel gelijk op tegen Michael van Gerwen. Dat is voor beiden een erg zware loting, maar het lijkt toch eerder vervelend voor de Nederlander. Van Gerwen speelde een hele slechte wedstrijd in de World Cup en zorgde er bijna in z’n eentje voor dat hij en Danny Noppert hard onderuitgingen tegen België. Sindsdien heeft de Nederlander ook een break ingelast en is hij met zijn familie naar Ibiza geweest op vakantie. Zijn teamgenoot op de World Cup, Noppert, nam geen vakantie. Hij verscheen in Milton Keynes aan de oche op de vloer, maar won slechts één wedstrijd in twee dagen. Toch is Noppert bezig aan een prima jaar. Hij haalde op de Eurotour al een halve finale, won een vloertoernooi en bovenal in zijn spel gewoon goed de laatste maanden. Noppert opent in de matchplay tegen James Wade en speelt bij winst tegen Luke Woodhouse of Aspinall. Dat zou een mooie weg richting de kwartfinale kunnen zijn.

Danny Noppert speelt in de eerste ronde tegen James Wade
Danny Noppert speelt in de eerste ronde tegen James WadeProfimedia

Buiten Van Gerwen en Noppert doen er nog twee Nederlanders mee de komende week. Raymond van Barneveld en Gian van Veen. Van Barneveld behaalde zijn beste prestatie in 2010, toen hij in de finale verloor. Dit jaar speelt Barney op de eerste speeldag gelijk en treft hij finalist van vorig jaar, Jonny Clayton. Van Barneveld zal tevreden zijn met die loting, gezien het jaar van Clayton tot nu toe. Van Barneveld won al een vloertoernooi dit jaar en staat 29e op de wereldranglijst. Een prima jaar tot dusver. Clayton begon vrij slecht aan het jaar, maar lijkt iets van zijn oude vorm op te pakken. Hij won het vorige vloertoernooi door in de finale Wesley Plaisier te verslaan en haalde en dag ervoor de kwartfinale. Hij haalde ook de finale op de vorige Eurotour. Van Veen debuteert op de Matchplay en opent tegen Rob Cross. Flashscore NL sprak uitgebreid met hem, dat is hier te lezen. Buiten Littler en Van Veen, debuteren Ritchie Edhouse, Ricardo Pietreczko en Luke Woudhouse ook.

De legende domineerde

Het toernooi wordt al sinds 1994 gehouden en het zal dan ook niemand verbazen wie de meeste wedstrijden heeft gewonnen: Phil Taylor. De Engelse dartlegende won 99 wedstrijden van de 107 die hij speelde, een percentage van maar liefst 92 procent. Hij won dan ook niet voor niets 16 keer de Matchplay. Op plek twee staat iemand die dit jaar meedoet, Wade. Hij won 40 van zijn 57 gespeelde wedstrijden en was vooral succesvol tussen 2006 en 2014. Hij won toen twee keer de Matchplay en haalde nog een keer de finale. Van Gerwen staat derde in het rijtje. De Nederlander won het toernooi drie keer, waarvan de laatste van 2022 dateert. Zal Van Gerwen zijn vierde eindzege kunnen halen in Blackpool? Volg het laatste nieuws over de World Matchplay bij ons en vanaf de kwartfinales zijn er ook liveblogs op Flashscore te vinden.