World Series terug in AFAS: Van Gerwen zoekt vorm, Van Duijvenbode wil revanche

World Series terug in AFAS: Van Gerwen zoekt vorm, Van Duijvenbode wil revancheProfimedia
De AFAS in Amsterdam is vrijdag tot en met zondag weer het toneel voor de World Series of Darts Finals. Veel grote namen komen in actie in Amsterdam om een slordige 87.000 euro op te pikken. Dirk van Duijvenbode zal uit zijn op revanche, hij verloor vorig jaar de finale van Gerwyn Price.

Het had het eerste televisietoernooi moeten zijn dat Van Duijvenbode won, maar dat werd het niet. Aubergenius stond 10-10 in de finale en mocht beginnen aan de 21e leg tegen Price, maar hij faalde daarin. Price ging er met de overwinning van door. Tegen de verslaggever van dienst zei hij: "Ik zie je volgend jaar, dan win ik voor de tweede keer op rij." Of Price die belofte aan mij kan waarmaken moet blijken. Hij slaat in ieder geval een ronde over, net als zeven andere spelers.

Rob Cross, Luke Humphries, Michael van Gerwen, Dimitri van den Bergh, Price, Nathan Aspinall, Michael Smith en Peter Wright skippen ook de eerste ronde. Zij komen allen pas zaterdag in actie.

Vrijdag wordt er in de eerste ronde al gespeeld en dan staan ook aardige affiches op het programma, waaronder twee Nederlandse wedstrijden.

Noppert-Van Duijvenbode

Wil Van Duijvenbode het toernooi winnen, zal hij eerst moet afrekenen met Danny Noppert en dat zal niet makkelijk worden. Van Duijvenbode smacht naar een titel. Hij won dit jaar al wel drie keer een Players Championship, maar een tv-toernooi won hij nog nooit. Het ging in de finale van een Eurotour al meerdere malen mis. Humphries was een van zijn obstakels, net als bij de laatste major op de World Matchplay. Dat was in de achtste finale. In die ronde strandde hij ook in de Players Championship 21 en toen was Noppert ook de tegenstander, het werd toen 6-5. Tijdens de laatste Eurotour in Jena was de kwartfinale tegen Josh Rock de eindhalte. Van Duijvenbode begon het jaar heel goed, maar zakte ietwat weg en zal daarom ook maar wat graag winnen van Noppert.

Noppert won nog geen toernooi dit jaar en is dus eigenlijk al het hele jaar niet echt in vorm. Hij zakte ook naar negende plek op de PDC-lijst en moet oppassen dat hij niet de top-10 uitvalt. Noppert kwam afgelopen Eurotour in drie wedstrijden niet boven de 92 gemiddeld en dat is eigenlijk het hele jaar door al een beetje zijn niveau. Hij verloor in Jena van Krzysztof Ratajski in de kwartfinale. De Pool won het toernooi uiteindelijk ook. Onderling staat het tussen de twee Nederlanders 8-5 in het voordeel van Noppert. In 2023 leidt Van Duijvenbode met 2-1. De partij begint vrijdag rond 22.00 uur.

Van Barneveld-Smith

Raymond van Barneveld heeft op papier een gunstigere loting. Hij neemt het op tegen nummer 70 Jeff Smith. Smith verbaasde vriend en vijand op de US Darts Masters, toen hij de finale haalde. Hij versloeg achtereenvolgens Wright, Aspinall en Humphries, maar verloor in de finale met 8-0 van Van Gerwen. Verder haalde hij nog de kwartfinale van de Players Championship 17, waarin hij van Price verloor. Maar verder heeft hij weinig noemenswaardigs gepresteerd. In drie toernooien waaraan hij deelnam, won hij maar één wedstrijd.

Van Barneveld keert terug in Nederland, waar het dak er figuurlijk wel af zal gaan als de Nederlandse dartlegende de arena betreedt. Van Barneveld probeert bij de top te komen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat wel lastig gaat worden. Op de laatste major, de World Matchplay, ging Barney pijnlijk onderuit in de eerste ronde tegen Ryan Searle (10-4). In de afgelopen drie Players Championships ging Van Barneveld er twee keer in de derde ronde uit, waarin hij verloor van Cross en Joe Cullen en het laatste toernooi in de eerste ronde. Adam Gawlas was toen met 6-2 te sterk.

De laatste keer dat Barney in Nederland speelde was dit jaar in de Eurotour 6. Die was in Leeuwarden en daar verloor Van Barneveld met 6-3 van Van den Bergh. Van Barneveld speelt rond 21.30 uur op vrijdagavond.

Van Gerwen

Michael van Gerwen komt een dag later in actie. Als vierde geplaatste speler mag hij een ronde overslaan. Van Gerwen werd in juli geopereerd aan zijn gebit en speelt sindsdien wat minder. Hij won de Poland Darts Masters nog, maar ging er in de World Matchplay al in de eerste ronde uit tegen Brendan Dolan. Na twee maanden pauze keerde hij vorig weekend terug op de Players Championships 19, 20 en 21. Alleen in die van 19 overleefde hij de eerste ronde, maar verloor de tweede. In de andere twee ging hij er wel de eerste ronde al uit.

Vorig jaar werd Van Gerwen uitgeschakeld in de kwartfinale. Hij heeft een gunstige loting. Hij speelt tegen de winnaar van de wedstrijd Gabriel Clemens-William O’Connor.

Zondagavond zal bepaald zijn wie het toernooi heeft gewonnen en met de 75.000 pond naar huis gaat.