De Premier League darts staat vanavond weer voor de deur: dit is wat je moet weten

Michael van Gerwen won de Premier League vorig jaar
Michael van Gerwen won de Premier League vorig jaarProfimedia
Vanavond start de tweede major van de darts dit jaar. Eerder dit jaar werd de Masters gespeeld. Na het WK wordt de Premier League gezien als de grootste titel. Acht van de beste deelnemers in de wereld nemen het elke donderdag tot en met 25 mei tegen elkaar op om de felbegeerde titel.

Toernooiopzet

In de komende zeventien weken wordt er gestreden om de winst. Dat gebeurt op 17 verschillende locaties verdeeld over Noord-Ierland, Wales, Schotland, Engeland, Duitsland en Nederland. Elke week wordt er een mini-toernooi gespeeld, bestaande uit kwartfinales, halve finales en een finale. In zestien toernooien kunnen dan punten gescoord worden, in de zeventiende is de finaledag. Een halve finale levert twee punten op, een finaleplaats drie punten en de eindzege geeft vijf punten met een leuke bonus van 10.000 euro. De vier beste spelers gaan op 25 mei in de O2 in London om de zege strijden.

Deelnemers

Acht van de beste deelnemers in de wereld worden door de PDC uitgenodigd om mee te doen aan het toernooi. Het is niet zo dat de nummer 1 t/m 8 van de wereld worden gevraagd. De nummer 1 t/m 4 worden automatisch geplaatst, maar bij de overige wordt gekeken naar de prestaties van het afgelopen jaar en op basis daarvan maakt de PDC een selectie. Dit jaar doen de volgende mannen mee: Michael Smith (Grand Slam of Darts, WK gewonnen en nummer 1), Michael van Gerwen (Premier League, Players Championship Finals, World Grand Prix, World Matchplay gewonnen en nummer 3), Peter Wright (nummer 2), Gerwyn Price (nummer 4), Chris Dobey (winnaar Masters 2023), Dimitri van den Bergh, Jonny Clayton en Nathan Apsinall.

Nooit eerder was er zoveel commotie online over de selectie die de PDC heeft gemaakt. De opvallende namen die ontbreken zijn Rob Cross, Luke Humphries en Danny Noppert. Cross is de nummer 6 van de wereld en lijkt zijn kans te hebben vergooid in de vorige major, toen hij in de finale van de Masters ten onder ging tegen Chris Dobey. Daardoor is Dobey wel gekozen voor de Premier League. Noppert won, in tegenstelling tot Clayton en Van den Bergh wel een major vorig jaar, namelijk de UK Open. En Humphries beleefde een goed jaar, die hij als nummer 5 van de wereld afsloot. Daartegenover heeft Dimitri van den Bergh geen finaleplaats behaald op een majortoernooi in het afgelopen jaar en is hij de nummer 11 van de wereld. Op Twitter werd door dartsfans cynisch gereageerd, zo zou Van den Bergh alleen geselecteerd zijn door zijn leuke dansje bij de walk-on. Ook Jonny Clayton beleefde geen goed 2022, maar is er dus ook bij.

Van den Bergh-Clayton

De eerste speelstad is Belfast, Noord-Ierland. De eerste partij is Van den Bergh tegen Clayton. De Belgische nummer 11 tegen de Welshmen, nummer 7 van de wereld. Beiden kende ze dus geen goed jaar, maar tóch heeft de PDC deze twee heren een uitnodiging gegeven. Zij zullen op papier dan ook niet tot de favorieten behoren. Maar iedereen begint op 0 natuurlijk en hier zijn al de eerste twee punten te verdienen. The Ferret won het toernooi in 2021, dus hij weet wel wat het is om de Premier League te winnen. Voor Van den Bergh, winnaar van één major in zijn carrière, gaat voor de derde keer deelnemen aan de Premier League.

De twee stonden op de eerste dag dit jaar, in de kwartfinale van het WK, ook tegenover elkaar. Clayton was op papier favoriet, maar The Dreammaker won uiteindelijk met 5-3 van de Welshmen. In de halve finale ging de Belg wel met 6-0 kansloos onderuit tegen Van Gerwen. In de onderlinge ontmoetingen ontloopt het elkaar niet veel: 6-5 in het voordeel van Van den Bergh.

Van Gerwen-Smith

Van Gerwen tegen Smith is de nummer drie tegen de nummer één. In de WK-finale stonden beide heren tegenover elkaar en traditiegetrouw spelen zij dan ook tegen elkaar op de eerste speeldag van de Premier League. Smith won de spectaculaire finale 7-4 in sets. Hij gooide daarin een negendarter in de meest legendarische leg ooit. Beide heren hadden in zes pijlen de maximumscore gegooid, waardoor ze beide kans maakte op een negendarter. Van Gerwen miste de negende pijl op dubbel 12, dat deed Smith vervolgens niet en gooide dus een negendarter. Het is ook een wedstrijd tussen de twee mannen in de beste vorm. Van Gerwen domineerde in 2022 de dartswereld met vier majortitels, Smith behaalde zijn eerste twee televisietitels.

Van Gerwen zal nog wel een appeltje te schillen hebben met Bullyboy, want niet alleen de WK-finale won hij van de Nederlander. De laatste vier onderlinge ontmoetingen won de Engelsman allemaal.

Wright-Dobey

Snakebite is de nummer 2 van de wereld, dus automatisch geplaatst voor de Premier League. Dat was Chris Dobey totaal niet, de nummer 21 van de wereld is een verrassende naam dit jaar. Dobey wist zijn plek te verzekeren door afgelopen major zijn eerste grote titel te winnen. Hij won de eerste major van 2023, de Masters. Hij won in de finale met 11-7 van Cross.

Wright beleefde een slecht einde van 2022, hij verloor namelijk in de derde ronde van het WK met 4-1 van Kim Huybrechts, maar is dit jaar goed op stoom. Hij won namelijk de Nordic Masters door Price te verslaan met 11-5. In de halve finale van de Masters verloor hij van Cross met 11-10.

De laatste keer dat ze elkaar troffen is alweer een tijdje geleden. In 2021 won Dobey met 6-1. Het wordt de eerste ontmoeting tussen de twee in een major.

Aspinall-Price

Aspinall en Price spelen de laatste kwartfinale van de avond. De nummer 9 van de wereld kende geen lekkere afsluiter van het jaar. Hij verloor de finale van de Grand Slam of Darts van Smith en op het WK verloor hij in de derde ronde van Josh Rock.

Price beleefde een slecht 2022 waarin hij geen major wist te winnen. Hij zakte daarom ook niet voor niets weg in de ranglijst naar plek 4, net genoeg om de automatische plaatsing van de Premier League nog te hebben. Price speelde een teleurstellend WK waar hij in slecht vorm was. Toch haalde hij de kwartfinale, maar die verloor hij van Gabriel Clemens. Opvallend was dat hij toe een koptelefoon droeg om zich af te sluiten van het publiek. De PDC maakte onlangs bekend dat dat vanaf nu verboden is, dus The Iceman zal het moeten doen zonder de koptelefoon.

De winnaars spelen dezelfde avond de halve finale en ook de finale. Wil je daar niets van missen? Lees dan vanavond onze liveblog!