Den Bosch lijdt Europese nederlaag tegen Crailsheim van Maxhuni en is zo goed als klaarProfimedia
De basketballers van Heroes Den Bosch hebben een 97-102 nederlaag geleden tegen Crailsheim Marlins uit Duitsland. Het was de derde nederlaag in vier Europese wedstrijden in de tweede ronde van FIBA Europe Cup. Daarmee zijn de Brabanders zo goed als uitgeschakeld. De theoretische kans lijkt met de uitwedstrijd tegen het sterke Gaziantep volgende week woensdag in Turkije voor de boeg een minimale.

Voor Den Bosch was het alweer de zesde wedstrijd van dit kalenderjaar. De vorige Europese ontmoeting, met BC Kalev/Cramo uit Estland, werd 10 januari gewonnen en opvallende dissonant in de uitslagen was de forse 72-50 nederlaag in de NBB Cup tegen Donar uit Groningen, wat ook uitschakeling betekende. In de competitie gaat het crescendo voor de Brabanders. Er werd nog niet verloren en met 26 punten uit 13 wedstrijden is het team van coach Erik Braal vooralsnog onaantastbaar.

Oude bekenden

Bij tegenstander Crailsheim stonden enkele bekenden op de spelerslijst. Onder andere center Asbjørn Midtgaard en small forward Arūnas Mikalauskas hebben een verleden bij ZZ Leiden. Ze zijn dus bekend met de Maaspoort. Zij waren echter niet de opvallendste verschijningen bij de Duitsers. Edon Maxhuni was vorig jaar één van de publiekslievelingen in Den Bosch, maar vertrok afgelopen september naar Duitsland. De Fins international en EK-kwartfinalist werd bij het voorstellen van de spelers met een sportief applaus welkom geheten in het altijd gemoedelijke Brabant.

Zijn bedoelingen waren echter al vanaf de eerste seconde duidelijk. De point guard nam zijn team onmiddellijk aan de hand in een aantrekkelijke openingsfase waarbij het tempo gelijk moordend hoog lag. In eerste instantie kon Heroes aardig mee met de Marlins, maar de 27-33 kwartstand vertelde het verhaal. De thuisploeg kreeg te veel punten tegen met een NBA-tussenstand tot gevolg.

Net niet goed genoeg

Ook in de Q2 kon Den Bosch het niet altijd bijbenen. De aanval leed enkele kostbare turnovers die de Duitsers steeds om wisten te zetten in punten. Bovendien schoot Crailsheim meer dan 50 procent van hun drietjes raak: 10/19. Het gat was daardoor bij rust al significant groot: 47-60. Beste man voor rust bij de thuisploeg was oud-Donarspeler Donte Thomas, die topscorer was met 10 punten.

Na rust eenzelfde beeld. De bezoekers waren de koploper van Nederland vaak reboundend net te slim af. Den Bosch speelde een zeer behoorlijke wedstrijd, maar dat is net niet goed genoeg tegen een eredivisionist uit Duitsland. Alles moet kloppen voor een overwinning, maar het lukte Heroes te weinig Thomas van der Mars onder het bord te vinden en Kobe Webster had in de eerste drie kwarten geen warme handjes van achter de boog. Zijn eerste twee drietjes viel pas in de slotfase, waardoor het 83-89 werd en het publiek er nog even goed voor ging staan.

Veerkracht

En die stonden niet voor niets. Met nog een halve minuut te gaan hadden de Duitsers nog maar een voorsprong van 97-99. Bij het potentieel gelijkmakende balbezit was het uitgerekend Maxhuni met een belangrijke steal. Hij pakte net geen double-double met 18 punten en 9 assists. Daarop volgde ook nog eens een turnover van Webster, waardoor de comeback voor niets was geweest. Crailsheim ging met een 97-102 zege terug de grens over. De Bosschenaren kunnen de veerkracht die ze getoond hebben in ieder geval meenemen naar de komende wedstrijden.

Voordat Heroes afreist naar Turkije spelen ze vrijdag 27 januari een thuiswedstrijd in de competitie tegen BAL Weert.