Donar en Landstede spelen spannende pot; thuisploeg wint aan hand van uitblinker GaddeforsFlashscore
Donar Groningen heeft in een aantrekkelijk duel van Landstede Hammers uit Zwolle gewonnen. Het werd voor 3200 toeschouwers 72-69 in Martiniplaza. Bij de Groningers was de Zweed Victor Gaddefors topscorer met 18 punten. Hij sleepte zijn ploeg er in de slotfase doorheen. Zwolle speelde op de drie en dun kun je ook onderuit gaan op de drie. Felix Terins was goed voor 21 punten bij Zwolle.

In een aantrekkelijk eerste kwart boog Donar een 9-16 achterstand om naar een 18-16 voorsprong. Dat gebeurde met name aan de hand van de Zweed Viktor Gaddefors en nieuwkomer Andrej Magdevski. De Noord-Macedoniër maakte zijn debuut voor de Groningers en was met twee drives naar de basket goed voor vier punten. Bij Landstede Hammers uit Zwolle was Dragos Diculescu belangrijk met twee rake driepunters.

Negen lead changes

Donar gaf de 9-0 run een goed vervolg in het tweede kwart. Met nog 6.41 te gaan neemt Landstede-coach Herman van den Belt een time-out bij een 29-22 voorsprong voor Donar. Guard Vernon Taylor legt veel strijd in de wedstrijd en scoort vijf punten. De Zwollenaren kruipen weer dichterbij en komen met drie scores op gelijke hoogte, waaronder een driepunter van Felix Terins (29-29). Hij staat inmiddels op acht punten. De Zweed is daarmee op dat moment in de wedstrijd topscorer met acht punten.

Dat basketballen een game of runs is blijkt wanneer Zwolle de voorsprong verder uitbouwt naar 29-32. De Groningers vouwen dat echter weer om naar 34-32 met nog 1.08 te gaan. Opnieuw Diculescu schiet raak voor drie en zo blijft Zwolle in de wedstrijd. Het is nu een puntje-puntje-wedstrijd aan het worden in Martiniplaza. De twee teams doen weinig voor elkaar onder en het is dan ook ongemeen spannend met een ruststand van 36-39 in het voordeel van de gasten. In totaal zijn er liefst negen lead changes geweest en dat maakt het aantrekkelijk om naar te kijken.

Spanning alom

Opvallend is het verschil in driepuntspogingen. Donar scoort 2/5 en Zwolle 9/19. Daarmee wordt ook gelijk duidelijk dat beide teams een totaal ander strijdplan hebben. Bij de thuisploeg hebben alle negen spelers die seconden gemaakt hebben gescoord. Bij Zwolle zijn er twee duidelijke topscorers met de reeds gememoreerde Diculescu (13) en Terins (11).

Na rust houdt Zwolle de voorsprong vast. Op de helft van het derde kwart staat het 45-49 in hun voordeel. Diculescu en Terins staan inmiddels op 17 punten en Donar krijgt geen grip op de Roemeen en Zweed. Met nog 3.44 te gaan is het weer een one-score game in Plaza. De ruim 3000 toeschouwers zitten op het puntje van hun stoel, want een winnaar is niet te voorspellen.

Low-scoring

Iedere keer wanneer Donar terug kan komen doen ze het niet. Kjeld Zuidema krijgt ondertussen zijn derde fout tegen, wat de vijde teamfout van Donar is. Toro Barea mag naar de lijn, maar mist beide vrije worpen (51-53). Zo verloopt Q3 low-scoring en komt Donar overduidelijk niet in een ritme. De Groningers spelen een zwaar seizoen en deze wedstrijd benadrukt dat nog maar eens.

Bij het scheiden van de laatste twee kwarten is de stand 53-56 in het voordeel van Landstede, dat langzaamaan wegloopt, maar zeker nog geen beslissend gat geslagen heeft. Zeker niet wanneer Magdevski er een drietje ingooit. De zuiverheid waarmee hij dat doet staat in schril contrast met het slordige aanvalsspel van beide kanten. Mede ingegeven door vermoeidheid zijn er net even te veel turnovers te noteren. Met nog 5.37 te gaan schiet Hollanders eindelijk raak voor zijn eerste drietje en staat het weer gelijk: 60-60.

Donar in slotfase langs Landstede

De spanning vergoedt veel in de Groningse basketbaltempel. Met nog 3.09 te gaan staat Donar met 64-61 voor. Nu is het Landstede dat het moeilijk heeft en Ralf de Pagter maakt de vijfde teamfout in het vierde kwart. Gaddefors benut twee vrije worpen en Donar bouwt de voorsprong uit naar 68-61. Er is wel gelijk een antwoord van Zwolle met twee driepunters van Boyd Van Der Vuurst en Terins voor 68-67. Het is dus met 1.35 te gaan nog lang niet gespeeld in Plaza.

Stimac neemt namens het team uit de Martinistad een time-out om zijn spelers voor te bereiden op de allesbeslissende laatste anderhalve minuut. Uit de korte onderbreking scoort uitblinker Gaddefors twee onder het bord en hij krijgt even later ook nog eens twee vrije worpen. Daarvan is slechts één raak en met 0.35 op de klok staat het 71-67 voor de thuisploeg. Die voorsprong blijkt bepalend en uiteindelijk wint Donar met 72-69. Een ontzettend belangrijke overwinning voor de BNXT-finalist van vorig seizoen. Het was een niet altijd goede, maar wel ontzettend spannende zondagmiddag in Groningen.