Donar Groningen krijgt publiek op de banken en gaat ten koste van Den Bosch naar finale

Viktor Gaddefors was goed voor 11 punten
Viktor Gaddefors was goed voor 11 puntenProfimedia
Donar Groningen heeft ten koste van Heroes Den Bosch de finale gehaald van de nationale play-offs in het basketbal. De ploeg van coach Andrej Stimac won in de eigen Martiniplaza met 67 - 54. Daarmee kwam de stand in de 'best-of-5'-serie op 3-1. Donar speelt in die finale tegen ZZ Leiden. Het uitgangspunt was glashelder. De Bosschenaren zouden bij een zege in Groningen de beslissingswedstrijd donderdag in eigen huis spelen en de thuisploeg zou bij een overwinning dus de finale tegen Leiden veiligstellen.

Net als in de eerste drie potjes tussen deze twee grootmachten in het Nederlandse basketbal was het voor rust intens en close. Ruim 3000 toeschouwers in Martiniplaza zaten vanaf minuut één op het puntje van de stoel of stonden op de figuurlijke banken.

Het was druk in de paint en dat zorgde voor veel geduw en getrek. Net als eerder in de serie hadden de scheidsrechters moeite die situaties goed in te schatten en wanneer het fluitje klonk leek willekeur de uitkomst te bepalen. Aan de spelers zich daar aan te onttrekken en de basket te vinden.

Dat lukte maar deels. De spanning stond aardig op de handjes bij met name de thuisploeg. Met 2 uit 7 rake vrije worpen en ruim minder dan 50 procent rake tweepunters liet Donar erg veel punten liggen. Het zorgde voor een voorsprong voor de bezoekers bij rust: 28-31.

Intense tweede helft

De intensiteit werd in Q3 nog eens opgeschroefd. Donar-aanvoerder Leon Williams en Verners Kohs kregen het met elkaar aan de stok waardoor het er verhit aan toe ging. Donar liep met nog vier minuten te gaan in het derde bedrijf uit naar een 43-36 voorsprong, mede door een prachtige driepunter uit de hoek van Clay Mounce. De small forward werd vorig jaar nog landskampioen met Den Bosch. Serieus weglopen bij de Brabanders lukte echter niet, waardoor het ‘gat’ nog te overzien was voor de ploeg van de jarige coach Erik Braal: 48-41.

Terwijl het publiek en de trommelaars van Donar er nog een schepje bovenop deden, hielden de spelers van Donar het hoofd koel en raakte Den Bosch in rap tempo alle grip op de belangrijke wedstrijd kwijt. Met nog een minuut of vijf te gaan liep Donar aan de hand van veteraan Vernon Taylor uit naar een 58-43 voorsprong. Ook Den Bosch power forward Donte Thomas kon het tij niet meer keren. Hij leverde de bal op een cruciaal moment in bij een speler in het blauw, bij het team waar hij vorig jaar nog speelde. Het momentum lag volledig bij de thuisploeg en terwijl het feest losbarstte in Martiniplaza realiseerde Braal zich uiteraard dat hij de Nederlandse titel dit jaar niet zal prolongeren.

Finale

Het is dus Donar dat vanaf komende zondag in de finalereeks, ook een 'best-of-5' met ZZ Leiden gaat uitmaken wie er kampioen van Nederland wordt. Leiden versloeg Aris Leeuwarden met 3-0. Ook dan is Flashscore er uiteraard weer bij. Eerste wedstrijd is in de Vijf Meihal, tip-off 15.00 uur.